ПАРЄ не скасувала санкції проти РФ. Кому це насправді вигідно?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Річ у тім, що рішення не ухвалили остаточно, просто відклали до наступного року.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог-міжнародник Володимир Воля, оцінюючи голосування ПАРЄ, під час якого не знайшлося голосів для зміни санкційних правил.

«У залі було багато депутатів, не як зазвичай, 120-130, в більш ніж 200. Тобто, очевидно, попрацювали над тим, щоб забезпечити більшу явку та кворум. Тому не проголосували. Однак питання відкладене на більш пізні терміни, а не зняте», – зазначив Воля.

За його словами, те, що не внесли зміни, не означає нашої перемоги. Можна бачити цю ситуацію поверхнево – повернеться російська делегація на засідання чи ні, але є більш глибинні аспекти. Наприклад, якщо подивитися з точки зору конфлікту.

_«Якщо повернутися в 2014 рік, коли РФ позбавили права голоса, то був конфлікт, в якому на одному боці була РФ, а на іншому – вся ПАРЄ, то два роки, а особливо цей рік, змінили ситуацію, додав він.

«Залізна завіса»: як від Росії відвертаються союзникиУ квітні 2018 року посилилися процеси, які можуть привести Росію до повної міжнародної ізоляції.

«Уже фактично три конфліктні лінії всередині ПАРЄ. З одного боку, конфлікт між групою, яка проти повернення російської делегації з правом голосу. Другий конфлікт є між тими, хто виступає за Росію, й іще один конфлікт між Україною та великою групою депутатів європейських країн, які за зміни, щоб повернути право голосу РФ», – уточнив політолог.

ПАРЄ зараз у складній кризовій ситуації, а РФ не ставить собі за мету повернутися до ПАРЄ, тому що саме така конфліктна ситуація з трьома кризовими лініями їм на користь, підкреслив він.

«Росія маніпулює ситуацією, а за допомогою кризи всередині ПАРЄ ще більше розхитує ситуацію в Раді Європи, в ЄС загалом. Тим більше зараз Рада Європи стоїть перед складним вибором – між кризою з поверненням РФ права голосу та кризою без повернення права голосу. В обох випадках це погано, це втрата обличчя, розхитування Ради Європи, але при цьому ще й РФ зараз маніпулює, щоб збільшувати напругу у відносинах між Україною та групою держав, які виступають за Росію», – пояснив експерт.

В тому числі до цієї групи належить керівництво Європи, констатував він.

Велика відстань, яка виникла між ПАРЄ та РФ через санкції в 2014 році, збереглася до сьогодні, але вона не збільшилась, а ось за наслідками вчорашнього рішення ПАРЄ відстань між Україною та значною частиною Ради Європи збільшилася, наголосив політолог.

Він не виключив, що зараз РФ працюватиме, щоб відносини між Україною та частиною депутатів, які представляють країни Європи, ставали більш проблемними.

«Цей конфлікт Росії вигідний – розхитування ПАРЄ ізсередини як одного з майданчиків. Вчора у РФ з’явилося ще більше можливостей для маніпуляцій, у тому числі, щоб збільшити відстань між Україною та Радою Європи», – резюмував Володимир Воля.

Як повідомив голова української делегації Володимир Ар'єв, Україна на осінній сесії в ПАРЄ спробує не допустити повернення Росії до організації й зняття з неї санкцій.

Більше про протистояння Заходу з Росією читайте в авторському матеріалі «Залізна завіса. Як від Росії відвертаються союзники».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: