Чим небезпечний демарш РФ на сесії ПА ОБСЄ?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Наразі цей крок РФ може бути доволі ризикованим. питання в тому, чи будуть ще якісь кроки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, оцінюючи інформацію про те, що делегація РФ залишила в повному складі залу засідань ПА ОБСЄ під приводом порушення регламенту під час голосування.

«Наразі питання в тому, чи піде РФ далі в тому ж напрямку, щоб узагалі припинити фінансування зі свого боку ПА ОБСЕ й робити внески. За цим демаршем може приховуватися такий політичний наступ, це цілком може статися. В такому разі, це вже не просто шантаж, а наступ на платформі ОБСЄ», – зазначив Воля.

На його думку, це цілком лягає в загальний контекст поведінки Росії.

Таким чином, Москва підвищує ставки й піднімає свою ціну для європейських партнерів та Заходу, додав він.

«Якщо РФ навіть імітуватиме й шантажуватиме, що вони припиняють фінансування та внески в ОБСЄ, то гра вже піднімається на новий рівень, переговори вже будуть іншими, а значить, правила гри також зміняться. Починає діяти інша логіка, а партнери стають більш зговірливими в питаннях, щодо яких до того не дуже хотіли домовлятися», – пояснив політолог.

У ПА ОБСЄ підтримали резолюцію про порушення прав людини в КримуКомітет із питань демократії, прав людини та гуманітарних питань ПА ОБСЄ підтримав проект резолюції щодо Криму.

Це може бути новий наступ у західному напрямку, але цього разу РФ його розпочала на майданчику ОБСЄ, уточнив експерт.

«Зараз вони вирішили побачити, що з цього вийде. РФ і так не завжди виконувала рішення Європейського суду, а завдяки цій ситуації вони взагалі отримують підстави ігнорувати все, що їм заманеться. Зрештою, можуть пред’явити щось на кшталт того, що їх ігнорують, позбавили впливу, тому навіщо взагалі вкладати кошти», – акцентував він.

Експерт не виключив, що цей демарш може бути першим дзвіночком про те, що восени буде ще більше загострення, більш масштабна акція з боку Росії на полях ОБСЄ.

«Зараз ОБСЄ Росія демонструє, що її позиція сильна, що на поступки вона не готова, а навпаки, готова наступати. Це демонстрація сили», – резюмував Володимир Воля.

Раніше в ПА ОБСЄ підтримали резолюцію про порушення прав людини в анексованому Криму.

Тим часом в ОБСЄ наголосили, що першопричинами насильства на Донбасі є близьке розташування позицій збройних сил та озброєних формувань, а також розміщення важкого озброєння.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: