Чому РФ може повернутися до ПАРЄ та як на цьому зіграти Україні?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Імовірність повернути російську делегацію до ПАРЄ зростає. 3 вересня буде призначений доповідач із цього питання, який готуватиме відповідний документ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог-міжнародник Володимир Воля, оцінюючи заяву Дмитра Кулеби про наміри РФ повернутися до ПАРЄ, після чого можуть бути поступки Москві та зміна ставлення до Росії.

Повернення РФ до ПАРЄ: бути чи не бути

«Ведеться певна робота, щоб сформувати певну кількість голосів за резолюцію про те, щоб повернути делегацію РФ, але ведеться й робота в протилежному напрямку. Що спрацює більше? Настрої в різних делегаціях, напевно», – зазначив Воля.

Він нагадав, що були тези про те, що прослідковується залежність позицій відповідно до приналежності до певних політичних партій. Хоча є залежність від самої країни. Деякі країни більше виступають проти повернення РФ, а деякі – ставляться лояльно.

Восени все може вирішитися, додав експерт.

Політолог не виключив, що російську делегацію можуть повернути. Можливо, не в січні, а пізніше. Щодо можливого підкупу РФ своїх прихильників, щоб повернутися до ПАРЄ, то доказів немає.

«Залізна завіса»: як від Росії відвертаються союзникиУ квітні 2018 року посилилися процеси, які можуть привести Росію до повної міжнародної ізоляції.

«Можливо, так воно і є. Однак поки доказів не має, це вважатиметься маніпуляцією. Проте слід визнати, що було б дивно, якби РФ не намагалася повернутися до ПАРЄ різними методами, навіть за допомогою підкупу», – уточнив Воля.

Коли гроші важливіші за імідж

За його словами, РФ уже тривалий час не платить внесків, а вона була одним із найбільших платників. Тим часом Туреччина внески зменшила, а Азербайджан погрожує припинити внески й узагалі вийти з Ради Європи, тому у фінансовому сенсі ситуація критична.

Повернення РФ до ПАРЄ вигідне не лише Росії, але й Раді Європі, констатував політолог.

«Фінансове питання дійсно стоїть поряд із політичним іміджевим питанням. При цьому керівництво Ради Європи подає все так, що Росію потрібно повернути, адже якщо через відсутність права голосу в ПАРЄ Москва взагалі вийде з Ради Європи, то на РФ не можна буде ніяк впливати з точки зору прав людини», – підкреслив він.

ЄСПЛ – один із підрозділів Ради Європи, а вийшовши з РЄ, Москва фактично одразу визначає, що більше не визнає рішень ЄСПЛ, пояснив експерт.

Якщо зараз РФ майже не виконує рішень ЄСПЛ, то в разі виходу з РЄ буде політичний удар по Європі, адже разом із тим,що ЄС розколюється, ще й Рада Європи деградує.

На його думку, країни, які виступають проти санкцій, можуть підтримати резолюцію про повернення російської делегації до ПАРЄ.

«Тим більше їхня позиція така, що санкції шкодять не лише РФ, але і їхній економіці. Питання грошей зараз одночасно постало і в ЄС. Крім того, питання фінансів стоїть у контексті формування наступного семирічного бюджету, враховуючи вихід Британії – одного з найбільших донорів ЄС. Тому й для Ради Європи зараз питання грошей більш чутливе», – наголосив він.

Поступки для РФ та ультиматум України

Враховуючи, що були запроваджені санкції проти РФ за анексію Криму, якщо вона повернеться, то можна буде вважати, що обмеження РЄ – нісенітниця.

«З одного боку, виходить, що Рада Європи робить крок назад у відносинах з РФ у питанні анексії Криму», – додав політолог.

Проте, на його думку, з іншого боку, якщо брати до уваги загальний контекст, то зараз фактично керівництво Ради Європи навіть таким непопулярним кроком рятує себе.

«Рада Європи – це не лише дискусійний майданчик, це ще й Європейський суд із прав людини. Ця інституція діє. Ну й крім того, якщо російська делегація буде в залі, то можна буде з ними дискутувати, дорікати», – уточнив експерт.

На його переконання, українська делегація може скористатися ситуацією на свою користь. Україна може висунути умови щодо повернення РФ. Наприклад, якщо Рада Європи хоче впливати на ситуацію з правами людини, то РФ має звільнити хоча б частину українських політв’язнів, зокрема Сенцова.

«На цьому можна спробувати зіграти. Невідомо, чи погодиться Росія. Однак якщо вже так стоїть питання коштів для РЄ, якщо вже таким безальтернативним є повернення Росії, то можна спробувати», – резюмував Володимир Воля.

Більше про протистояння Заходу з Росією читайте в авторському матеріалі «Залізна завіса. Як від Росії відвертаються союзники».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: