У ПАРЄ погодили скасування санкцій проти Росії

Читать на русском
Реформа регламенту Асамблеї може дозволити повернути російську делегацію в ПАРЄ, пишуть ЗМІ.

Генсек Парламентської асамблеї Ради Європи Турбйорн Ягланд підготував поправки в регламент Асамблеї, які в майбутньому можуть повернути російську делегацію в ПАРЄ.

Як пише «Слово і Діло», про це в середу, 19 вересня, повідомляє Європейська правда з посиланням на джерела.

Чому РФ може повернутися до ПАРЄ та як на цьому зіграти Україні?Дмитро Кулеба застеріг, що РФ принципово повернутися в січні до ПАРЄ, за чим можуть послідувати поступки Москві та зміна ставлення до Росії

За даними співрозмовників видання, про такий підхід домовилися Росією, Берліном і декількома іншими західними столицями.

За даними видання, санкційний механізм планують знищити в повному обсязі, але ускладнити його настільки, щоб застосувати санкції щодо Росії було вкрай складно.

Для цього планується підвищити до 2/3 кількість голосів, необхідних для підтвердження санкцій (зараз досить половини голосів). До того ж процедура ініціювання санкцій буде змінена таким чином, що Росія зможе заблокувати сам розгляд питання, якщо збере достатньо людей в залі - кількість підписів, які необхідно зібрати для початку розгляду питання, не буде відома заздалегідь.

При цьому Росія в проекті резолюції взагалі не згадується, пише ЄП.

Зазначається, що це рішення приймається нібито як планова реформа.

Також повідомляється, що 9 жовтня ПАРЄ розгляне доповідь про повноваження і право голосу національних делегацій. За підсумками ухвалять резолюцію і рекомендації комітету міністрів Ради Європи. Йдеться про внесення поправок до регламенту, які в майбутньому можуть повернути російську делегацію в асамблею.

Нагадаємо, в 2014 і 2015 роках ПАРЄ обмежувала в правах російську делегацію. У 2016 році Росія перестала брати участь в роботі асамблеї і не передавала в Страсбург перелік своїх депутатів, уникаючи таким чином підтвердження санкцій. Робота Росії у всіх інших органах Ради Європи тривала. З 2017 року Росія не платить внески до бюджету Ради Європи.

У квітні Росії не вдалося домовитися про своє повернення в ПАРЄ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: