Четверті роковини Іловайського котла: частина військових досі в полоні

Читать на русском
Четверта річниця Іловайського котла. Тоді загинули 366 військових, ще 429 - отримали поранення. Вісім українців досі в полоні.

У середу, 29 серпня, в Україні четверті роковини початку виходу українських військових з Іловайського котла в Донецькій області.

Як писало «Слово і Діло», бої за Іловайськ тривали з 6 серпня до 3 вересня 2014 року.

18 серпня українські силовики, що значною частиною складалися з добровольчих батальйонів, увійшли до Іловайська. Військовим вдалося прорватися до центру міста й підняти синьо-жовтий прапор. Вони змогли взяти під свій контроль частину міста, однак після заходу значних сил регулярних російських військ 23-24 серпня у тил українського угрупування з території РФ, а також через дезертирство окремих українських підрозділів, іловайське угрупування опинилося в оточенні.

За даними СБУ, під Іловайськом на той час перебували 3,5 тисячі російських військових.

У ніч з 28 на 29 серпня глава РФ Володимир Путін звернувся до бойовиків із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточенні.

29 серпня вранці українські військові двома організованими колонами почали рух з міста за попередньо домовленими з російською стороною маршрутами. Обидві колони під час виходу із міста були розстріляні бойовиками та російськими регулярними частинами.

Згідно із розслідуванням ГПУ під час Іловайського котла загинули 366 військових, ще 429 – були поранені, близько 300 – потрапили в полон.

Три роки Іловайській трагедії: що українські політики зробили для покарання виннихЧерез 3 роки після оточення українських військових під Іловайськом політикам майже нічого протиставити закидам у бездіяльності в питанні пошуку винних у трагедії.

Вісім українських бійців, які воювали в оточенні під Іловайськом у серпні 2014 року, вже три роки залишаються в полоні бойовиків.

Важкі втрати спонукали українське керівництво до укладення Мінського перемир'я в рамках контактної групи Україна-Росія-ОБСЄ із залученням представників проросійських бойовиків.

Розслідування причин трагедії досі триває.

Раніше представники громадських організацій та активісти попросили президента Петра Порошенка встановити 29 серпня Днем пам'яті полеглих героїв-захисників незалежної України.

Сьогодні на Михайлівській площі в Києві пройдуть заходи із вшанування пам'яті полеглих захисників, які розпочнуться об 11:00 з хвилини мовчання та виступів матерів, дружин та родичів загиблих. А о 12:00 в усіх церквах УПЦ КП розпочнеться всеукраїнська панахида за загиблими військовими.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: