Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Луценко має намір протягом шести місяців завершити розслідування справи по Іловайську

23 червня 2016 року генеральний прокурор України Юрій Луценко пообіцяв, що восени 2016 року буде завершене розслідування кримінальної справи по Іловайську. Нагадаємо, 29 серпня 2014 року вночі президент РФ Володимир Путін звернувся до бойовиків із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточеному терористами Іловайську. Терористи погодилися. 30 серпня українські військові організованими колонами почали рух з міста, однак колони підступно розстріляли, завдавши великих втрат українським військам.
Не виконано
Сказано 23 червня 2016 р.

Джерело

  • http://wz.lviv.ua/ukraine/175660-yurii-lutsenko-rozumiiu-shcho-stoit-na-konu-ne-pro-reitynh-idetsia-a-pro-mozhlyvist-vilno-khodyty-vulytsiamy
  • https://tsn.ua/ato/lucenko-anonsuye-oprilyudniti-rezonansni-fakti-z-rozsliduvannya-ilovayska-729560.html
  • http://www.unian.ua/war/1492501-gpu-sudova-ekspertiza-schodo-ilovayskih-podiy-zavershena.html
  • Лист начальника відділу розгляду запитів на публічну інформацію Генеральної прокуратури України Наталії Тєлічко від 5 грудня 2016 року
  • https://youtu.be/eSw5wPj48Ac?t=36m32s
  • https://youtu.be/q7b-rb9tAtA?t=37m3s
  • Лист Генеральної прокуратури України від 28 березня 2017 року

Результат

2 вересня 2016 року у Генеральній прокуратурі України оприлюднили відеозвіт розслідування кримінального провадження за фактом ведення представниками влади та Збройних сил Російської Федерації агресивної війни проти України. В рамках зазначеного кримінального провадження розслідується також Іловайська трагедія. Згідно з повідомленням ГПУ, Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз Міністерства юстиції України була проведена унікальна судова комісійна військова експертиза, яка тривала майже рік.

У підсумку за результатами дослідження понад 3,6 тис. документів, експерти визначили ключові фактори, які призвели до загибелі людей, тимчасової окупації території Криму, міста Севастополя, окремих районів Донецької та Луганської областей.

Перший фактор - державна зрада екс-президента Януковича, керівництва ВСУ, правоохоронних органів.

Другий фактор - розкрадання військового майна, що призвело до недієздатності Збройних Сил України.

Третім фактором, який призвів до невдач і трагедій української армії, були численні факти самовільного залишення місць несення військової служби, дезертирства і невиконання наказів начальників серед особового складу.

Фактор четвертий - помилки керівництва АТО і українського Генерального штабу при плануванні і проведенні військових операцій.

П'ятий фактор, який за висновком експертів знаходиться в прямому причинно-наслідкового зв'язку з Іловайською трагедією - військова агресія Збройних Сил Російської Федерації, пряме військове вторгнення на територію України.

Відповідно до листа начальника відділу розгляду запитів на публічну інформацію Генеральної прокуратури України Наталії Тєлічко від 5 грудня 2016 року, Головною військовою прокуратурою здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом розв'язання та ведення представниками влади РФ за попередньою змовою з іншими особами агресивної війни проти України. У зазначеному кримінальному провадженні досліджуються, окрім іншого, обставини проведення бойових дій підрозділів сил АТО в районі м. Іловайськ Донецької області у серпні 2014 року.

Розслідуванням обставин і причин Іловайської трагедії установлено, що у другій половині серпня 2014 року, після проведення силами АТО ряду успішних операцій, з метою уникнення поразки терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР», вищим керівництвом РФ організовано вторгнення 23 - 24 серпня 2014 року регулярних підрозділів Збройних Сил РФ та територію Донецької області, з одночасними артилерійськими обстрілами з території вказаної країни позицій Збройних Сил України.

При цьому, військова техніка була завчасно підготовлена шляхом умисного зняття усіх тактичних знаків, які вказували на її приналежність до Збройних Сил РФ. З метою введення в оману українських військовослужбовців та подальшого їх убивства, на військовій техніці РФ були нанесені розпізнавальні тактичні позначки, які використовувалися для ідентифікації українських військових підрозділів.

У результаті вторгнення переважаючих за кількістю особового складу і техніки регулярних військ Збройних Сил РФ на територію України, угрупування сил АТО, які знаходилися у районі м. Іловайськ, потрапили в оточення російських військ.

З метою збереження життя українських військовослужбовців між командуванням сил АТО та представниками Генерального штабу Збройних Сил РФ відбувалися перемовини щодо надання гуманітарних коридорів для виходу з оточення, які завершилися гарантуванням керівництвом Генерального штабу Збройних Сил РФ безпечних коридорів для виходу на військовій техніці у бойовому порядку.

Як установлено досудовим розслідуванням, з метою реалізації злочинного умислу на віроломне вбивство якомога більшої кількості українських військовослужбовців, за час перемовин підрозділи Збройних Сил РФ зайняли вигідні позиції, а 29 серпня 2014 року під час виходу наданим «гуманітарним» коридором під гарантії безпеки керівництва Генерального штабу Збройних Сил РФ впритул розстріляли колони українських військ разом із полоненими військовослужбовцями Збройних Сил РФ.

Унаслідок організованого вищим керівництвом Збройних Сил РФ у порушення міжнародних законів і звичаїв ведення війни віроломного вбивства українських військовослужбовців, 366 осіб загинули, 429 отримали поранення, понад 300 потрапили у полон.

На підставі зібраних доказів у кримінальному провадженні повідомлено про підозру у вчиненні особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України, громадської безпеки, миру та міжнародного правопорядку 20 високопосадовцям РФ, у тому числі 16 генералам та адміралам із числа вищого командного складу Збройних Сил РФ.

Усіх підозрюваних оголошено в розшук, судом надано дозволи на їх затримання з метою приводу до суду. Досудове розслідування триває. Щодо 7 з указаних підозрюваних судом надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування. Стосовно ще двох високопосадовців РФ розпочато спеціальний судовий розгляд.

11 грудня 2016 року начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генпрокуратури України Сергій Горбатюк заявив, що завершити розслідування по котлах в Іловайську і Дебальцево має військова прокуратура (відео 36:32).

7 квітня 2017 року заступник генерального прокурора - головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив, що розслідування подій під Іловайськом було поновлено у зв'язку із заявою народних депутатів щодо тодішньої недоцільності залучення бойової техніки для параду на День Незалежності. За словами Матіоса, щоб не було помилок і часткового сприйняття рішення суду, довелося здійснювати розслідування у кримінальному провадженні за фактом розв'язання і ведення представниками влади і ЗС РФ війни проти України (відео 37:03 - 40:00).

ВИСНОВОК: експерти визначили причини трагедії, частину результатів розслідування прокурорів було передано до суду. Але, оскільки розслідування злочинів все ще продовжується, редакція ІА «Слово і Діло» присвоює обіцянці статус «Не виконано».