Муженко назвав причину відправлення добровольців до Іловайська

Читать на русском
Голова Збройних сил України Віктор Муженко згадав про стратегічне значення Іловайська влітку 2014 року.

У 2014 році Іловайськ не мав стратегічного значення, тому туди відправили добровольчі батальйони, а не підрозділи ЗСУ.

Як пише «Слово і Діло», про це в коментарі до фільму про Іловайську трагедію розповів начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко.

За його словами, ще в липні 2014 року Іловайськ представляв інтерес для української армії як велика вузлова станція і займав певне місце в загальній військовій операції.

«Операція мала широкий розмах, більше 400 кілометрів по фронту. Іловайськ як населений пункт – це було просто як одне з тактичних завдань всієї операції. Якогось стратегічного значення він для нас не мав, особливо вже в серпні, коли ми контролювали Кутейникове. А Кутейникове надало нам можливість перерізати якраз залізничне сполучення з Росією – залізничну гілку, яка йде через Амвросіївку-Кутейникове на Іловайськ, а потім на Макіївку та Донецьк», – розповів Муженко.

Після того, як 19 серпня була взята під контроль Ясинувата, 95-а бригада була відведена, її мали замінити підрозділи Нацгвардії, а в подальшому їм на підкріплення планувалося перекинути підрозділи 93-ї окремої механізованої бригади.

Однак уже через кілька годин Ясинувату знову захопив противник, але командування запропонувало не братися знову за цей населений пункт, а зосередитися на Іловайську.

«Тоді саме було створене угруповання з підрозділів, добровільних батальйонів МВС. Від нас тоді була залучена від їхнього імені (МВС) лише механізована група – це техніка 51-ї бригади, частково техніка ротно-тактичної групи 17-ї бригади. Потім там ще була збірна (група) з 93-ї бригади, яка підтягувалася за рішенням керівника сектора Б генерала Хомчака. І управління мало б здійснюватися ними. Але тоді генерал Хомчак проявив ініціативу в плані того, що я хочу туди поїхати, організувати взаємодію. Так сталося, що вже в період 20-21 серпня зав'язалися ці бої за Іловайськ, і він там так і залишився та вже виходив безпосередньо в ніч із 28 на 29 серпня», – згадує голова Генштабу.

Бої під Іловайськом почалися влітку 2014 року напередодні Дня незалежності, а 15 вересня міністр оборони України заявив про вихід сил АТО з Іловайська.

За офіційними даними військової прокуратури, під Іловайськом загинули 459 бійців АТО, ще 478 отримали поранення.

За неофіційними даними, кількість жертв могла досягати тисячі людей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: