Звіт ООН щодо Іловайська: бойовики добивали поранених полонених

Читать на русском
За даними місії, в боях за Іловайськ загинули 366 військових і 36 цивільних, були зруйновані 600 будинків.

Моніторингова місія ООН із прав людини вимагає від влади України поновити розслідування Іловайської трагедії в 2014 році.

Як пише «Слово і Діло», про це в четвер, 9 серпня, сказала голова місії Фіона Фрейзер, передає «Лівий берег».

«Після закінчення 4 років після подій під Іловайськом сторони конфлікту зробили обмежені кроки щодо розслідування повідомлень про порушення міжнародного права, прав людини та гуманітарного права, особливо тих, які були вчинені щодо цивільного населення», – сказала вона.

На запитання, яка саме сторона проводить неефективне розслідування цієї події, Фрейзер сказала, що уряд України та Генеральна прокуратура недостатньо приділяють уваги порушенням, вчиненим українськими військовими під час боїв.

«Ми закликаємо уряд України провести швидке та ефективне розслідування», – зазначила вона.

Фрейзер наголосила, що працівники місії ООН безпосередньо прибули до Іловайська й опитали близько 80 цивільних осіб, які повідомили про порушення.

Згідно зі звітом ООН, під час боїв за Іловайськ загинули 366 військових, були поранені 429, ще близько 300 – були взяті в полон. Також загинули щонайменше 36 цивільних осіб і зруйновані 600 будинків.

За даними моніторингової місії, в боях брали участь російські війська, які також порушували міжнародне гуманітарне право. Зокрема, зафіксовані факти катувань полонених і жорстокого поводження з ними.

Моніторингова місія ООН рекомендує Верховній Раді відновити роботу тимчасової слідчої комісії для ефективного розслідування Іловайської трагедії.

Бої під Іловайськом почалися влітку 2014 року напередодні Дня незалежності, а 15 вересня міністр оборони України заявив про вихід сил АТО з Іловайська. За офіційними даними військової прокуратури, під Іловайськом загинули 459 бійців АТО, ще 478 – отримали поранення. За неофіційними даними, кількість жертв могла досягати тисячі людей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: