Україна проситиме ЄС взяти шефство над відновленням Донбасу. Що з цього вийде?

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Ідея непогана, але виглядає трохи популістською. Дуже сумнівно, що це буде результативно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Дмитро Купира, оцінюючи пропозицію президента Петра Порошенка країнам ЄС взяти під власну відповідальність відновлення Донбасу.

«Україні й так надається різна допомога через міжнародні організації. Допомога націлена на розбудову Донбасу. Однак зафіксовані випадки зловживання, розкрадання цієї допомоги. Крім того, в зв'язку з тим, що урядовий менеджмент, задіяний у відновленні Донбасу, недостатній», – зазначив Купира.

За його словами, кошти надаються, як правило, в межах якогось проекту, що має початок і кінець. Якщо гроші не використали до завершення проекту, то вони повертаються тому, хто їх надавав.

Інколи, якщо проект не виконаний за формою, а не за часом, то мають повернути ще й кошти, що витрачені, додав він.

«Україна не може наразі використати навіть ті кошти, які надаються. Коли лунають пропозиції, мовляв, давайте ви самі відповідатимете за розвиток того чи іншого міста на Донбасі, це може бути ідеєю, що надихає, але з точки зору ефективності, перспектив немає. Нам і так надають допомогу, Україна користується нею, але ми маємо проблеми з корупцією та неефективним менеджментом, який не може використати цю допомогу», – пояснив аналітик.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв повернути ДонбасСказано 6 жовтня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Подібні ситуації є й в інших сферах. Часто розпорядники, якщо не бачать нагоди віддати тендер своїм наближеним людям, просто затримують його, гальмуючи проект, уточнив експерт.

«Люди свідомо хочуть отримати неправомірну вигоду. Тому сумнівно, що пропозиція президента спрацює. Все-таки вона розрахована на внутрішнього споживача, щоб показати, що глава держава займається Донбасом. Тим більше його обирали, сподіваючись, що він вирішить проблеми Донбасу», – резюмував Дмитро Купира.

Додамо, 6 жовтня 2017 року президент України Петро Порошенко пообіцяв повернути Донбас.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: