ГПУ оприлюднила результати слідства щодо Іловайська

Читать на русском
Головна військова прокуратура оприлюднила результати розслідування причин та обставин Іловайської трагедії.

Головна військова прокуратура оприлюднила результати розслідування причин та обставин виникнення Іловайського казана.

Про це повідомляє прес-служба ГПУ, передає «Слово і Діло».

Повідомляється, що згідно з висновками експертів, «єдиним фактором, який знаходиться у безпосередньому причинно-наслідковому зв’язку з Іловайською трагедією, є військова агресія Збройних Сил Російської Федерації у вигляді прямого вторгнення на територію України та подальше вчинення військовими країни-агресора воєнних злочинів».

«29 серпня 2014 року за безпосередньою вказівкою та наказом командування Генерального штабу ЗС РФ російські військовослужбовці впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових, разом із трьома полоненими російськими десантниками. За вказаних обставин вчинено віроломне вбивство 366 українських воїнів, 429 - отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 - потрапили у полон, Збройні Сили України понесли значні втрати озброєння і військової техніки на суму майже 300 млн грн», - йдеться у повідомленні.

За результатами слідства та на підставі зібраних доказів повідомлено про підозру першому заступнику начальника ГШ ЗС РФ М. Богдановському у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України, веденні агресивної війни, порушенні законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством. Зазначений високопосадовець безпосередньо здійснював командування і контроль підрозділів ЗС РФ під час їхнього вторгнення на територію України у серпні 2014 року та спільно з іншими особами організував віроломне вбивство українських воїнів біля м. Іловайськ.

Крім того, за результатами розслідування на цей час притягнуто до кримінальної відповідальності за вчинення вказаних злочинів 89 осіб, у тому числі 43 громадянина РФ, серед яких 20 високопосадовців, у тому числі 11 осіб із числа керівництва ЗС РФ (Міністр оборони РФ С. Шойгу його перший заступник - начальник ГШ ЗС РФ В. Герасимов та ще 9 генералів). Указаних осіб оголошено в розшук, судом надано дозвіл на їх затримання.

До суду скеровано 41 обвинувальний акт щодо 45 осіб. Вироками українських судів 25 осіб вже засуджені, в тому числі 9 громадян РФ, серед них 3 військовослужбовці ЗС РФ.

Під час розслідування допитано понад 1 500 потерпілих, понад 2 200 свідків, проведено понад 1 870 судових експертиз (судово-медичні, криміналістичні, військові, фоноскопічні, лінгвістичні та інші). Здобуто та обліковано понад 100 000 одиниць речових доказів (у тому числі захоплені під час проведення антитерористичної операції зброя і боєприпаси, які поставлялися терористам Російською Федерацією).

Обсяг матеріалів кримінального провадження становить понад 1 100 томів (з них понад 550 мають гриф «Таємно» і «Цілком таємно»).

Водночас за даними слідчих під час Іловайська були зафіксовані «окремі помилки керівництва АТО».

«Окремі помилки керівництва АТО під час планування та проведення військових операцій, які не перебувають у прямому причинно-наслідковому зв’язку з настанням тяжких наслідків», - пише ГПУ.

В той же час, слідчі зафіксували «масові випадки дезертирства українських військових». Крім того, бійців звинувачують у невиконанні наказів вищого керівництва.

«Численні факти дезертирства, самовільного залишення місць несення військової служби та невиконання наказів начальників серед особового складу в українській армії у той період», - пояснює прокуратура.

Нагадаємо, генпрокурор Юрій Луценко мав намір протягом шести місяців завершити розслідування справи по Іловайську. Проте час цієї обіцянки сплив у квітні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: