Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Ольга Богомолець

Читать на русском
Ольга Богомолець із листопада 2014 року дала 50 обіцянок, майже половину їй ще належить виконати.
Ольга Богомолець

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Ольга Богомолець (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Богомолець була обрана до Верховної Ради в листопаді 2014 року. Відзначимо, що зараз вона є головою парламентського комітету з питань охорони здоров'я. За час своєї каденції депутат дала 50 обіцянок, з яких 13 виконала (26%), а 14 – провалила.

З огляду на роботу Богомолець на посаді голови комітету, багато її обіцянок пов'язані з медициною. У 2015 році, коли посаду міністра охорони здоров'я ще обіймав Олександр Квіташвілі, Богомолець обіцяла підготувати звіт щодо діяльності керівників міністерства. «Мною буде сформований ґрунтовний звіт, який базується на проведеному аналізі вже викладених фактів, дій або бездіяльності керівників Міністерства охорони здоров'я, а також на аналізі діяльності керівництва Міністерства охорони здоров'я щодо подолання толерантності до корупції й ліквідації корупційних схем», – заявила нардеп.

Через кілька днів після цієї заяви тодішній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив, що службове розслідування щодо керівництва МОЗ уже розпочалося. Пізніше Богомолець заявила, що висновки щодо діяльності відомства має оприлюднити міжвідомча комісія, яка вивчає документи службового розслідування на предмет належного виконання обов'язків Квіташвілі.

Акт комісії був переданий прем'єру для ухвалення рішення, однак цей процес затягнувся. Копію акту Богомолець не надали й депутат свій звіт не підготувала. Таким чином, ця обіцянка не була виконана.

У лютому того ж року Богомолець обіцяла, що в усіх військових училищах буде запроваджений курс «Парамедицина». Однак улітку в Міністерстві оборони «Слову і Ділу» повідомили, що рішення про необхідність запровадження курсу з парамедицини не ухвалювалося. Минулого року депутат провалила обіцянку подати зміни до закону про міжнародні закупівлі.

Богомолець також є одним із головних противників медичної реформи. «Зі свого боку я обіцяю: зроблю все, щоб вимоги (медиків – ред.) були виконані, а антинародний закон МОЗ, який знищує українську медицину, не був ухвалений», – заявила депутат у вересні. Можливість «зробити все» Богомолець мала вже в листопаді, коли Верховна Рада голосувала за постанову про скасування ухвалення медичної реформи. Але депутата на засіданні не було, й свою обіцянку вона не виконала.

Не голосувала в листопаді Богомолець також за проект Виборчого кодексу, який запроваджує механізм обрання народних депутатів до Ради за системою відкритих пропорційних списків. Так, депутат провалила програмну обіцянку домагатися обрання парламенту за відкритими партійними списками.

З останнього, що виконала Богомолець, – обіцянка відкрити в Києві навчально-тренувальний центр для підготовки рятувальників-парамедиків за стандартами НАТО. У травні минулого року на базі 169-го навчального центру Сухопутних військ Збройних сил України відкрився перший в Україні навчальний заклад, де готуватимуть персонал військово-медичної підготовки для ЗСУ за стандартами НАТО. А в квітні цього року Богомолець повідомила, що вже запрацював навчально-тренувальний центр для підготовки рятувальників-парамедиків.

«Для забезпечення невідворотності покарання для корупціонерів і ліквідації «кумівства» вже найближчими днями я зареєструю в парламенті законопроект, який повністю змінить антикорупційну політику держави», – заявила Богомолець у грудні минулого року. Уже через два тижні в Раді з'явився законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності превентивних антикорупційних механізмів» (№7431). У пояснювальній записці зазначено, що метою документа є, зокрема, створення умов та обставин для превенції здійснення корупційних злочинів та підвищення гарантій невідворотності покарання для осіб, які вчинили їх, а також неможливість їх укриття від слідства й суду. Зараз законопроект перебуває в комітеті.

Ще досить багато обіцянок Богомолець належить виконати – 23. У квітні народний депутат анонсувала свою участь у президентських виборах. «Без сумніву, я йтиму на наступні вибори – і парламентські, і президентські. Буде відкрита кампанія й усі, хто має бажання долучитися, будь ласка, долучайтеся», – заявила Богомолець.

Також нардеп пообіцяла, що буде вживати заходів із профілактики, раннього виявлення та лікування раку серед дітей і дорослих. Крім того, Богомолець заявила, що внесе до Ради цікавий законопроект – про запровадження штрафів за наклеп у соціальних мережах. «Буду подавати закон про штрафи за наклеп у мережі. Якщо закон буде ухвалений, усі гроші будуть спрямовані на те, щоб рятувати життя людей», – зазначила вона.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів». Читайте, зокрема, як працюють:

Руслан Богдан;

Сергій Шахов;

Олександр Шевченко;

Андрій Білецький;

Оксана Білозір;

Сергій Березенко;

Геннадій Бобов;

Юрій Шухевич;

Олексадр Біловол;

Федір Бендюженко.

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Дела». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: