Соцзахист чорнобильців і єдина церква: за що цього тижня голосувала Рада

Читать на русском
Слово і Діло розбиралося, за що цього пленарного тижня голосували депутати Верховної Ради України.
Слово і Діло

Так – релігії, ні – новому складу Центральної виборчої комісії. Цього тижня народні депутати охоче проголосували за звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія, а на розгляд питання призначення нових членів ЦВК сесійної зали не вистачило. Детальніше про те, чим Верховна Рада займалася цього пленарного тижня, – в матеріалі «Слова і Діла».

Тиждень почався з того, що в Раді з'явився новий депутат. 17 квітня Роман Зварич склав присягу народного депутата й увійшов до складу фракції «Блоку Петра Порошенка». Нагадаємо, нардепом Зварич уже був (III, IV, V і VI скликання), а також обіймав посаду міністра юстиції в уряді Віктора Януковича та Юлії Тимошенко.

Погоджувальна рада: за що голосуватимуть нардепи 17-20 квітняСлово і Діло розбиралося, за які законопроекти голосуватимуть нардепи цього пленарного тижня.

Ще на Погоджувальній раді ухвалили рішення розпочати роботу з розгляду законопроектів, які стосуються чорнобильців. У вівторок Рада проголосувала за зміни до закону про статус і соціальний захист постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи (щодо виплати грошової компенсації на харчування дітей). Законопроект дозволить встановити щомісячну грошову допомогу на харчування учнів середніх загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних училищ, студентів коледжів і технікумів, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей, які отримали інвалідність унаслідок аварії на ЧАЕС.

Також були проголосовані зміни до того самого закону щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Документ розширює категорії осіб, яким видають посвідчення постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Крім того, у вівторок нардепи розглянули блок питань екологічної політики. Серед них – законопроект щодо поводження з радіоактивними відходами. «Законодавство, яке регулює цю сферу, застаріло. Запропоновані зміни стануть переходом від застарілих радянських вимог безпеки до міжнародних стандартів МАГАТЕ. Ними керуються й у країнах Європейського Союзу», – заявив міністр екології Остап Семерак. Документ передбачає нові сучасні міжнародні принципи безпеки та зменшення вартості захоронення всіх радіоактивних відходів.

Порошенко заявив, що київські князі необачно заснували МосквуПрезидент України Петро Порошенко заявив, що незалежна православна церква в Україні видалить рудименти «русского мира», який придумали ієрархи РПЦ.

У середу продуктивно попрацювати в сесійній залі не вийшло. Законопроект про ратифікацію конвенції з безпеки на футбольних матчах відправили на доопрацювання, для розгляду інших питань голосів не вистачило. Зате добре працювалося в парламентських комітетах. Комітет із питань правової політики та правосуддя підтримав подання президента про звільнення 13 членів Центральної виборчої комісії.

Крім того, до Ради надійшов проект постанови про звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про визнання Української помісної автокефальної церкви. «Я можу вам повідомити дуже приємну новину, що на сьогодні Україна як ніколи близька до появи власної автокефальної помісної православної церкви. Це покаже не лише позиція Вселенського патріарха, а й членів Синоду», – заявив Петро Порошенко на зустрічі з фракціями у вівторок.

Пленарний четвер нардепи почали з голосування за законопроект, що посилює соціальний захист сімей іноземців-контрактників. Ухвалений документ передбачає такі ж виплати в разі смерті, загибелі або інвалідності іноземця-контрактника в Збройних силах, як і для українця.

Гройсман vs Парубій: хто відповідальніший на посаді спікера РадиАндрій Парубій обіймає посаду спікера Ради два роки. Трохи менше пробув на цій посаді Володимир Гройсман. Ми розбирались, у кого вищий рейтинг відповідальності.

Після цього включили до порядку денного проект постанови щодо церкви й до Ради прибув сам Порошенко. Глава держави закликав депутатів підтримати його звернення до патріарха Варфоломія. «Йдеться про нашу остаточну незалежності від Москви. Тут не лише релігія, тут – геополітика. А для мене справа затвердження незалежної помісної церкви – такої ж ваги, як уже отриманий безвіз та Угода про асоціацію з Євросоюзом. Як і наша спільна з вами боротьба за членство в Євросоюзі й членство в НАТО, ще попереду. Це питання національної безпеки й нашої оборони в гібридній війні, тому що Кремль розглядає РПЦ як один із ключових інструментів впливу на Україну», – підкреслив президент.

Фракції в основному були за, проте повним складом проти виступив «Опозиційний блок». За словами Юрія Бойка, ця постанова свідчить про початок президентської кампанії, крім того, держава не має втручатися в релігійні питання. «Фракція «Опозиційного блоку» виступає проти цієї постанови й наполягає, щоб питання церкви вирішувалися лише під час міжцерковного діалогу, який проводять керівники церкви», – заявив Бойко. В результаті постанова була ухвалена 268 голосами депутатів.

Навіщо Рада голосувала за постанову про єдину церкву, якщо вже ухвалювала таке рішення два роки томуСьогоднішнє рішення парламенту більше схоже на політичної агітацію певних політичних сил, яка може зіграти на руку опонентам.

19 квітня до зали обіцяли винести питання призначення нових членів ЦВК, але цим Рада займеться, скоріш за все, лише з 15 травня. «Виходячи з того, як показала себе зала, голосуючи за єдину помісну церкву, я думаю, що це питання не буде внесене. Основна причина не лише в залі, а в тому, що потрібно зібрати одномоментно кандидатів, які будуть представлені на посади членів ЦВК, і одномоментно потрібно зібрати членів ЦВК, про звільнення яких буде за переліком проголосовано. Для цього потрібно два-три дні. Я думаю, що ці процедури можна буде виконати наступного пленарного тижня», – заявила Ірина Луценко.

Не дійшов до зали також законопроект, що стосується інтелектуальної власності. На Погоджувальній раді спікер Ради Андрій Парубій назвав його «ключовим і базовим», але комітет досі його не розглянув. Після обіду депутати ухвалили проект закону про основні засади та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.

Парубій підписав закон про перейменування ВДВСпікер ВР Андрій Парубій підписав закон про перейменування Високомобільних десантних військ на Десантно-штурмові війська.

Сьогодні в парламенті традиційно присутні члени Кабінету міністрів України. Відзначимо, що раніше комітет Ради відклав звіт уряду до кінця червня, але прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час години запитань заявив, що Кабмін готовий відзвітувати в будь-який момент. «Я можу точно сказати, що звіт уряду ми презентували 15 лютого 2018 року. Він зараз перебуває в парламенті, доступний для вас, ви можете його вивчати. Ба більше, в низці комітетів уже пройшов розгляд цього звіту з конкретними цифрами, конкретними деталями та з конкретними планами. Уже два місяці у вас було, щоб його прочитати. Уряд України готовий звітувати в будь-який момент», – сказав прем'єр.

Від парламентарів звучали також запитання про стан доріг в Україні. Прем'єр сказав, що «ті дороги, які виглядають, як американські гірки, це не дороги Гройсмана, а символ безгосподарності минулого».

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко пропонуватиме парламенту призупинити дію окремих положень договору про дружбу з Росією.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: