Стало відомо, коли оновлять ЦВК

Читать на русском
Питання призначення нових членів Центральної виборчої комісії депутати Верховної Ради, скоріш за все, розглянуть із 15 травня, під час наступного пленарного тижня.

Питання призначення нових членів Центральної виборчої комісії депутати Верховної Ради, скоріш за все, розглянуть із 15 травня, під час наступного пленарного тижня.

Про це в кулуарах парламенту заявила журналістам представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко, пише «Слово і Дело».

Новий склад ЦВК: за ким залишився «контрольний пакет»?Президент вніс до Верховної Ради подання на кандидатів у члени Центральної виборчої комісії. Оцінили запропонований список експерти.

На запитання, чи розглядатимуть парламентарі в четвер питання призначення нових членів ЦВК, як було анонсовано раніше, вона відповіла, що виходячи з того, як голосувала зала за єдину помісну церкву, малоймовірно, що це питання 19 квітня буде внесенне.

«Основна причина не лмше в залі, а в тому, що потрібно зібрати одномоментно кандидатів, які будуть представлені на посади членів Центральної виборчої комісії, й одномоментно потрібно зібрати членів ЦВК, про звільнення яких буде за переліком проголосовано», – сказала Луценко.

Вона зазначила, що ці процедурні моменти потрібно пройти, але для цього знадобиться два-три дні. За її словами, ці процедури можна буде виконати наступного пленарного тижня.

Раніше комітет Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя підтримав подання президента про звільнення 13 членів Центральної виборчої комісії в зв'язку із закінченням терміну їхніх повноважень і рекомендував до розгляду 14 нових кандидатів. За словами, представника президента в парламенті Ірини Луценко, тепер має бути поіменне голосування за кожного кандидата в Раді, й один із них має бути виключений.

Це голосування планувалося провести 19 квітня.

Як повідомлялося, ще 1 червня 2014 року сплив термін повноважень 12 з 15 членів ЦВК, а 3 лютого 2017 року – й 13-го члена комісії.

5 лютого 2018 року президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради подання на кандидатів у нові члени Центрвиборчкому.

Це 14 осіб: Алла Басалаєва («Відродження»), Наталія Бернацька («Народний фронт») Михайло Вербенський (БПП), Андрій Євстигнеєв («Батьківщина»), Ірина Єфремова («Народний фронт»), Ольга Желтова (БПП), Олег Конопольський (БПП), Світлана Кущова (БПП), Ольга Лотюк (БПП), Віталій Плукар (БПП), Євген Радченко («Самопоміч»), Тетяна Сліпачук («Воля народу»), Леонтій Шипілов («Народний фронт»), Тетяна Юзькова (Радикальна партія Ляшка).

Президент врахував кандидата від «Батьківщини», а питання про кандидатуру від фракції «Опозиційного блоку» вирішили погоджувати окремо.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: