Порошенко ініціює скасування договору про дружбу з РФ

Читать на русском
Президент України Петро Порошенко запропонує парламенту припинити дію окремих положень договору про дружбу з Росією.

Президент України Петро Порошенко запропонує парламенту припинити дію окремих положень договору про дружбу з Росією.

Як пише «Слово і Діло», про це він сказав у рамках виступу на безпековому форумі в Києві 12 квітня.

«Наступним кроком буде внесення мною до Верховної Ради проекту закону про негайне одностороннє припинення дії окремих положень договору про дружбу, співробітництво та партнерство з Росією в частині, в якій дія цього договору не сумісна з національними інтересами держави та реалізацією нашого права на самооборону», – сказав Порошенко.

За його словами, така можливість дається країні міжнародним законодавством. Ідеться, зокрема, про статті щодо стратегічного партнерства між Україною та РФ або положення про двосторонню співпрацю у військовій галузі.

МЗС підготувало пропозиції щодо виходу із СНД та денонсації договору про дружбу з РФМіністерство закордонних справ підготувало пропозиції для президента щодо виходу України з органів СНД та денонсації Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Росією.

Порошенко пояснив, що скасовувати цей договір не можна.

«Бо є важливими для України положення, в яких сторони поважають територіальну цілісність одне одного, підтверджують непорушність наявних між ними кордонів», – наголосив він.

«З огляду на те, що Україна ніколи не була й не є зараз членом СНД, та відмову цієї структури засудити російську агресію, просив би, щоб ми спільно з урядом підготували пропозиції щодо офіційного припинення нашої участі в статутних органах СНД», – сказав глава держави.

Те саме стосуватиметься остаточного закриття українського представництва при відповідних інституціях у Мінську.

Водноча, за словами Порошенка, має бути інвентаризована вся договірно-правова база, укладена Україною в рамках СНД на предмет відповідності національним інтересам держави.

Президент також закликав іноземних партнерів переглянути договірні зобов'язання с Російською Федерацією на предмет чутливих сфер співпраці.

Нагадаємо, в Міністерстві закордонних справ України вважають за необхідне розірвати дружній договір із північним сусідом.

Раніше Кабінет міністрів України розірвав програму економічного співробітництва з Росією на 2011-2020 роки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: