Навіщо Рада голосувала за постанову про єдину церкву, якщо вже ухвалювала таке рішення два роки тому

Читать на русском
Сьогоднішнє рішення парламенту більше схоже на політичної агітацію певних політичних сил, яка може зіграти на руку опонентам.
Слово і Діло

Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про автокефалію православної церкви в Україні. Документ підтримали 268 народних депутатів. «Проти» голосували 36 нардепів, з них усі, крім трьох, є представниками «Опозиційного блоку». Чому Верховна Рада голосувала за таку саму постанову, яку вже ухвалювала два роки тому, «Слово Діло» розпитало політичного експерта Валентина Гладких.

«Будь-які кроки парламенту європейської держави мають бути спрямовані на досягнення якоїсь мети й відбуватися в межах його повноважень. Натомість ми бачимо, як Верховна Рада ухвалює якісь нікчемні з правової точки зору документи, які виставляють її посміховиськом, причому на міжнародній арені», – сказав експерт.

Він нагадав, що в 2016 році нардепи вже ухвалювали аналогічну постанову, реакції на яку практично не було. Тобто, маючи негативний досвід, український парламент через два роки не робить жодних висновків і знову голосує за аналогічний документ.

Рада підтримала постанову про єдину помісну церкву: як голосували нардепиНардепи підтримали звернення Порошенка до патріарха Варфоломія про створення єдиної православної церкви в Україні.

«Це рішення ухвалили винятково як пропагандистське, й це є нічим іншим, як складовою політичної агітації. Але політики, які його ухвалили, забули, що таким чином на цьому рішенні піаритимуться й здобуватимуть собі електоральні бали й їхні опоненти. І так само, як вони намагалися дискредитувати своїх опонентів у очах виборців, тепер і їхні опоненти це робитимуть. Питання в тому, кому це вдасться краще», – зазначив Гладких.

На його думку, Верховна Рада ухвалила чергову постанову, щоб позагравати з певною частиною електорату. Але проблема полягає в тому, що таким чином інші політичні сили отримали можливість так само загравати зі своєю частиною електорату. «Той факт, що сьогодні «Опоблок» блокував трибуну, але нардепи все одно проголосували, не означає, що більшість електоральних бонусів отримали ті, хто голосував, а не навпаки», – сказав він.

Тепер у тих же депутатів «Опоблоку» є всі підстави їздити на свої округи, зустрічатися з вірянами й розказувати про брутальний наступ на православну віру та про намагання держави влізти в церковні справи.

«Верховна Рада сьогодні ухвалила абсолютно нікчемне рішення, яке не потягне за собою абсолютно жодних правових наслідків, але дала привід для того, щоб виникло безліч його інтерпретацій, які є шкідливими й небезпечними для конфесійної злагоди в Україні, – підсумував Валентин Гладких.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко розраховує, що рішення щодо надання автокефалії православній церкві в Україні ухвалять до 1030-річчя Хрещення України-Русі, яке відзначатимуть у липні 2018 року.

Заради створення єдиної православної церкви в Україні Порошенко просив Верховну Раду підтримати його звернення до Вселенського патріарха Варфоломія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: