Погоджувальна рада: за що голосуватимуть нардепи 17-20 квітня

Читать на русском

Наближається черговий пленарний тиждень Верховної Ради. Поки розгляд суперечливих законопроектів не планується, будуть блоки питань інтелектуальної власності, ядерної безпеки та політики. «Слово і Діло» розбиралося, за що парламент голосуватиме 17-20 квітня.

Наближаються роковини Чорнобильської катастрофи. В зв'язку з цим першими на порядку денному стоять законопроекти, що стосуються проблем чорнобильців. Після цього спікер Ради Андрій Парубій запропонував розглянути блок питань ядерної політики й безпеки, а також питання екологічної політики. На середу, як завжди, заплановані ратифікації, ще депутати можуть почати розглядати законопроекти економічної політики. На порядку денному четверга – питання аграрної політики та інтелектуальної власності.

Антикорупційні пристрасті та нацбезпека: як минув тиждень у РадіВерховна Рада цього тижня ухвалила законопроект про нацбезпеку і дипломатичну службу, а також заслухала керівників НАБУ та САП.

«Ключовий і базовий закон, що стосується інтелектуальної власності, за нього ще немає рішення комітету. Але я сподіваюся, що рішення комітету буде до четверга, й ми зможемо вже в четвер вранці визначити готовність парламенту для його розгляду», – зазначив Парубій.

Під час Погоджувальної ради голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко нагадала про те, що Кабінет міністрів мав до 1 квітня подати бюджетну резолюцію, проте не зробив цього. «Ми, як і обіцяли, підготували проект спеціальної постанови, який, по-перше, зобов'язує уряд від імені парламенту подати бюджетну резолюцію, а по-друге, визначає, яку стратегію від імені парламенту уряд має закласти в бюджетній резолюції», – зазначила вона. Деякі фракції раніше також наполягали на звіті уряду у Верховній Раді. Сьогодні стало відомо, що звіт відкладений до літа.

Більшість фракцій погодилися з тим, що Рада має сконцентруватися на питаннях, пов'язаних із чорнобильцями. «Зокрема, звертаємо увагу на проект закону 7471 про запровадження адекватного державного нагляду за ядерними об'єктами для захисту громадян і навколишнього середовища. Також слід підтримати законопроекти 6089, 2021 і 6624. Вони запроваджують доступні механізми захоронення та зберігання радіоактивних відходів, переважна більшість яких утворилася в результаті аварії на ЧАЕС, і створюють умови для перетворення зруйнованого четвертого енергоблоку на екологічно безпечну систему за стандартами МАГАТЕ», – сказав Сергій Березенко від «Блоку Петра Порошенка».

Законопроект про публічні закупівлі. Коли за нього візьмуться депутатиПорошенко внесе в Раду законопроект про закупівлі як невідкладний на наступному пленарному тижні.

«Опозиційний блок» також заявив, що підтримує законопроекти, які дадуть можливість постраждалим від аварії на ЧАЕС отримати державну допомогу. Група «Відродження» вимагала поставити на голосування законопроект №6292 про статус і соціальний захист чорнобильців.

У БПП також згадали про невирішені кадрові питання, зокрема про призначення суддів Конституційного суду, членів Центральної виборчої комісії (комітет у середу розгляне це питання) та аудитора НАБУ. Крім того, Березенко попросив включити до порядку денного вівторка законопроект про створення Національного бюро фінансової безпеки, внесений президентом. «Нагадаю, бюро стане профільним органом подолання системних загроз у сфері публічних фінансів і додатково можливим інструментом протидії корупції в державі», – сказав він.

Парубій розповів, коли приймуть закон про нацбезпекуВерховна Рада України до кінця весни ухвалить у другому читанні та в цілому проект закону про національну безпеку.

«Народний фронт» на Погоджувальній раді підтримав ініціативу щодо ухвалення законопроекту про посилення відповідальності за порушення закону про вибори. Фракція також попросила включити до порядку денного законопроект про вдосконалення управління об'єктами державної власності.

У «Самопомочі» скептично поставилися до ініціативи створити Нацбюро фінансової безпеки. «Тут ключове питання: це буде Бюро фінансової безпеки чи це буде Бюро фінансової небезпеки? Якщо це бюро матиме силові підрозділи, якщо воно матиме політичну залежність, воно й надалі продовжуватиме кошмарити бізнес і не даватиме можливості наповнювати державний бюджет», – заявив Руслан Сидорович.

Традиційно поговорив про фермерів Олег Ляшко. Голова фракції Радикальної партії попросив Парубія доручити комітету розглянути зміни до Конституції, що закріплюють основою аграрного ладу України фермерське господарство. Фракція також наполягає на розгляді законопроекту №3871 про заборону використання пальмового масла в молочних продуктах. «Ми вимагаємо від уряду внести, як і обіцяли, зміни до державного бюджету й дуже істотно підняти мінімальні зарплати», – додав Ляшко.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» порівнювало рейтинг відповідальності Володимира Гройсмана та Андрія Парубія на посаді голови парламенту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: