Погоджувальна рада: за що парламент голосуватиме 3-6 квітня

Читать на русском

Попередні два пленарні тижні Верховної Ради були дуже насиченими: кадрові призначення, зняття недоторканності з Надії Савченко та Євгена Бакуліна. Цього тижня парламент зосередиться на питаннях національної безпеки, а також, можливо, скасує обов'язкову подачу декларацій для антикорупціонерів. «Слово і Діло» розбиралося, за що 3-6 квітня голосуватимуть народні депутати.

Першим на порядку денному Ради стоїть питання скасування електронних декларацій для громадських активістів. З такою ініціативою спікер парламенту Андрій Парубій виступив ще минулого тижня. «Цей законопроект і скасовує е-декларування, і запроваджує декриміналізацію для цієї категорії осіб, які мною були визначені. Це громадські діячі-антикорупціонери, а також члени наглядових рад, іноземці, які працюють в Україні. Якщо сьогодні комітет зможе розглянути ці законопроекти, завтра вранці в нас буде можливість включити їх до порядку денного й завтра ж їх і розглянути», – заявив сьогодні під час Погоджувальної ради Парубій.

Гранати й «шокуюче» відео: як цього тижня працювала РадаСлово і Діло розбиралось, як Верховна Рада знімала недоторканність із Надії Савченко та які ще рішення були ухвалені.

Крім того, 3 квітня Рада розгляне законопроект про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби, а також блок питань щодо місцевого самоврядування. На порядку денному на завтра також буде блок питань екологічної політики. У середу, 4 квітня, традиційно розглядатимуться ратифікації.

На четвер, 5 квітня, запланований блок національної безпеки і оборони, а також законопроекти щодо реформи парламенту. «Також хочу вам доповісти, що ми під час наради домовились, ініціювали ідею про запровадження єдиної електронної карти для народного депутата, яка б працювала і на вхід до зали Верховної Ради України, і для голосування, і для голосування в комітетах, як в Європейському парламенті. І домовилися, що ми починаємо технічну підготовку для врегулювання цього питання, щоб наступне скликання могло вже працювати за цією системою», – додав Парубій.

США наполягають на скасуванні е-декларування для українських активістівДерждеп США рекомендує Україні скасувати вимогу щодо е-декларування для активістів та членів неурядових організацій.

Фракції «Блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту» підтримали ініціативу Парубія про розгляд у першу чергу питання декларацій для антикорупціонерів. «Ми внесли законопроект 8209 про декриміналізацію, щоб не притягали громадських діячів до кримінальної відповідальності, й ми також там пропонуємо шляхи виходу з цієї кризової ситуації. Але водночас ми підтримуємо прозорість фінансів для громадських організацій, але ми не хочемо, щоб електронне декларування було використане як репресивний механізм для знищення єдиної живої структури – громадянського суспільства, яке бореться з корупцією», – озвучила позицію «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

На Погоджувальній раді також обговорювали ситуацію з будівництвом газопроводу «Північний потік-2». У НФ нагадали, що фракція зареєструвала проект постанови про звернення Ради до міжнародного співтовариства про неприпустимість будівництва цього газопроводу й загрозу монополії Росії на газовому ринку Європи. У «Самопомочі» також підтримали необхідність звернутися до міжнародних партнерів щодо газопроводу.

Скількох нардепів позбавили недоторканності за роки незалежності УкраїниЗ першого депутата зняли недоторканність ще в 1990 році за побиття полковника КДБ. Відтоді Рада дозволила притягнути до кримінальної відповідальності 19 нардепів. Реальне покарання отримав лише один із них.

«Опозиційний блок» вимагав звіту керівників правоохоронних органів через скандал, який виник минулого тижня. Крім того, фракція наполягає на ухваленні законопроекту №7403 для підтримки українських фермерів. Про фермерів традиційно згадав Олег Ляшко: лідер Радикальної партії вимагає розглянути зміни до Конституції для визнання фермерського господарства основою аграрного ладу. «Давайте фермерам віддамо землю, а не латифундистам і транснаціональним корпораціям. Ми вимагаємо від вас підтримати наші законопроекти, які дадуть можливість відновити вітчизняну економіку, щоб Україна не була експортером дешевої робочої сили й сировини, а щоб ми експортували готову продукцію, гідно заробляли й створювали робочі місця українцям усередині країни», – підкреслив Ляшко.

Група «Воля народу» вимагала скасувати заборону на планові перевірки ціноутворення у сфері житлово-комунального господарства. Ярослав Москаленко також попросив фракції підтримати постанову про запровадження мораторію на відключення населення від послуг із постачання електроенергії та газу.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, Андрій Парубій підписав постанову про невизнання Україною легітимності виборів президента Російської Федерації в окупованому Криму.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: