Скількох нардепів позбавили недоторканності за роки незалежності України

Читать на русском

Після березневих потрясінь у Верховній Раді, де відразу двох нардепів – Бакуліна та Савченко – позбавили недоторканності, ми вирішили дослідити, скільки парламентарів загалом були притягнуті до кримінальної відповідальності за роки незалежності України та чи завершилися гучні справи реальними вироками в судах і тюремними строками.

Цікаво, що першого народного депутата позбавили недоторканності ще у Верховній Раді Української Радянської Соціалістичної Республіки (УРСР) влітку 1990 року. Нардепа Степана Хмару, який для радянської влади був, як кістка в горлі, звинуватили в побитті полковника КДБ. Засідання, на якому розглядалося подання прокурора УРСР Михайла Потебенька з цього приводу, вів тодішній голова Верховної Ради УРСР Леонід Кравчук.

Потебенько доповів депутатам, що до нього як до республіканського прокурора надійшло подання прокурора міста Києва про те, що при розслідуванні кримінальної справи, порушеної 10 листопада 1989 року за заявою працівника органів внутрішніх справ Григор'єва, встановлена причетність до скоєного злочину народного депутата УРСР Хмари.

Позбавити найголовнішого: як у нардепів забирають недоторканність і що з цього виходитьСлово і Діло згадувало як Олега Царьова, Сергія Клюєва, Вадим Новинського та інших позбавляли депутатської недоторканності.

«Слідством установлено, що 7 листопада під час святкової демонстрації трудящих у підземному переході на площі Жовтневої революції зібралася група людей, яка мала намір перешкодити проведенню заходів, присвячених річниці Жовтня», – доповідав Потебенько нардепам.

Полковник Григор'єв у цей час був при виконанні службових обов'язків, але чомусь у цивільному одязі. Він спробував викинути з підземного переходу розкладачку, на якій сиділа літня жінка. Почався лемент, на допомогу жінці підбіг Хмара, сталася шарпанина.

«Григор'єв був затриманий із застосуванням до нього фізичного насильства. Активну участь у цьому брав Хмара, який у демонстративній формі підняв руку з посвідченням народного депутата. Григор'єву скрутили руки, розірвали одяг, завдали тілесних ушкоджень, а також застосували до нього інші насильницькі дії. Активну участь у цьому фізичному насильстві брав Хмара. Житель міста Києва Березанський, раніше засуджений за хуліганство, зірвав із Григор'єва ... (нерозбірливо) ... з пістолетом і портативну радіостанцію «Віола». А голова так званого республіканського страйкового руху Ратушний, який був на трибуні, та інші учасники насильства, провели обшук, під час якого забрали службове посвідчення, гроші в сумі тридцять карбованців, партійний квиток, мохеровий шарф та інші особисті речі», – повідомив із трибуни Ради версію слідства Потебенько.

Савченко затримали прямо в Раді – відеоНародний депутат Надія Савченко була затримана слідчим СБУ прямо в приміщенні Верховної Ради.

За версією самого Хмари та його прихильників, полковник і навіть сама літня жінка провокували протестувальників, що їм, власне, й вдалося. Частина нардепів вимагали, щоб цю справу розглядали мандатні комісії. Але були й нардепи, які зачитували з трибуни телеграми трудящих, що вимагали покарати Хмару.

«2,5-тисячний колектив ордену Трудового Червоного Знамені комбінату ім. Петровського глибоко обурений поведінкою депутата Хмари. Категорично вимагаємо вирішення питання про притягення до відповідальності»,, – зачитав депутат зі Знаменки, показавши цілий стос таких телеграм.

Прокурор Потебенько відкрив проти Хмари карну справу, яка передбачала покарання терміном від 2 до 8 років позбавлення волі. Того ж дня з 301 присутнього в залі нардепа 240 проголосували за зняття з Хмари недоторканності.

Лише за чотири роки Рада вперше дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності нардепа за фінансові оборудки. Романтична епоха завершилась. Юхима Звягільского звинувачували в причетності до протиправних схем та вивезенні з України до Ізраїлю 300 мільйонів доларів.

Наступним став колишній прем’єр-міністр Павло Лазаренко, який утік за кордон, але його посадили до американської в’язниці.

Єдиним нардепом, якого вдалося притягнути до кримінальної відповідальності в Україні, був Віктор Лозінський. Його звинуватили в навмисному вбивстві та достроково позбавили повноважень нардепа. Потім він намагався вийти з тюрми за законом Савченко, але програв суд.

Детальніше – на інфографіці.

Після Революції Гідності з нардепів стали частіше знімати недоторканність, але відчутних результатів це поки не дало. Недоторканність із Клюєва зняли в червні 2015 року. Колишнього депутата підозрюють у скоєнні шахрайства та привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою. Так, на думку правоохоронців, Клюєв причетний до схеми привласнення Віктором Януковичем резиденції «Межигір'я».

На початку червня тодішній генпрокурор Віктор Шокін вніс подання до Ради на зняття недоторканності з Клюєва. 3 червня його підтримали 287 нардепів. Того ж дня Клюєв намагався втекти до Австрії, але його не випустили прикордонники аеропорту «Бориспіль».

Поки Генпрокуратура готувала Клюєву підозру й викликала на допит, він зник із поля зору правоохоронців. 8 червня він був оголошений у розшук й досі переховується за кордоном.

Детальніше – на інфографіці.

У 2017 році недоторканість зняли із 6 нардепів, а Андрій Артеменко був позбавлений громадянства та повноважень нардепа. Частина депутатів переховуються за кордоном, як Онищенко, а інші продовжують ходити до Ради, як Розенблат і Добкін.

За три місяці 2018 року вже два нардепи позбулися недоторканності – Бакулін, якого вже давно не бачили в Україні, та Савченко. Щодо останньої, то можна стверджувати, що раніше жодного нардепа не підозрювали в замаху на держпереворот, державну зраду та підготовку до теракту й убивства перших осіб держави.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, Рада дозволила заарештувати Савченко.

Також ми писали, як депутати голосували за притягнення до кримінальної відповідальності та арешт Бакуліна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: