Гранати й «шокуюче» відео: як цього тижня працювала Рада

Читать на русском
Слово і Діло розбиралось, як Верховна Рада знімала недоторканність із Надії Савченко та які ще рішення були ухвалені.
Слово і Діло

Другий поспіль пленарний тиждень Верховна Рада України провела відносно спокійно, звичний ритм розбавила лише історія з обвинуваченнями проти Надії Савченко. «Слово і Діло» розбиралося, чим народні депутати займалися цього тижня та як знімали недоторканність із Савченко.

Пленарний тиждень парламентарі почали з того, що нарешті затвердили порядок денний сесії. Нагадаємо, це питання не набирало необхідної кількості голосів уже понад місяць. Щоправда, й у вівторок це вдалося зробити лише з п'ятого разу й після консультацій спікера з лідерами фракцій і груп. У підсумку за постанову проголосували 239 нардепів.

Погоджувальна рада: чим парламент займатиметься цього тижняВерховна Рада цього тижня розгляне блоки питань щодо бюджетної та промислової політики, а також законопроекти щодо реформи парламенту.

Під час засідання Рада відхилила законопроект про внесення змін до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (щодо середньострокового бюджетного планування), а також два законопроекти про особливості управління державними банками. Вранці депутати також проголосували за кілька законопроектів екологічного спрямування.

Цікаві зміни до закону «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб» були ухвалені після обіду. Тепер до будівель, де працюють парламент, президент, Кабінет міністрів та інші органи державної влади, не будуть допускатися особи зі зброєю, боєприпасами, легкозаймистими рідинами та іншими небезпечними речовинами.

«Минулого тижня, з відомих обставин, питання безпеки у Верховній Раді постало на порядку денному. На жаль, дійсно не один, не два й не три депутати ходять до парламенту зі зброєю», – зазначив депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігор Кононенко. Тепер все парламентарі, як і інші громадяни, на вході до Ради мають проходити процедуру огляду особистих речей. Не всім це сподобалося: вже в четвер, коли зміни набули чинності, виконувати нові правила відмовився Володимир Парасюк.

Парасюк, відмовивши правоохоронцям в огляді, вказав депутатам, де вони схалтурили в законіНародні депутати так поспішали узаконити в Раді рамку металошукача, що забули внести зміни до закону про статус народного депутата.Тепер можуть почастішати сутички між депутатами та охоронцями будівлі парламенту.

«Нехай змінюють закон, це порушення моїх повноважень як депутата. Якщо я здам свій пістолет, не факт, що вони потім із нього не візьмуть одну кулю, а потім кудись підкинуть», – так він пояснив свою відмову здавати зброю.

20 березня Рада також ухвалила постанову про комплекс невідкладних заходів щодо практичної реалізації міжнародно-правової відповідальності Росії за збройну агресію проти України. В документі, зокрема, рекомендується президенту, Кабміну та Генпрокуратурі створити міжвідомчий орган, відповідальний за підготовку консолідованої претензії України до РФ і розробити методику визначення збитку від агресії.

У середу, коли зазвичай розглядаються питання ратифікації, Рада не змогла ухвалити жодного рішення. Був відхилений законопроект про долучення України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення. Проект постанови про заходи щодо посилення соціального захисту переселенців голосів узагалі не набрав.

Кадрові питання та загроза теракту: що відбувалося в Раді цього тижняСлово і Діло розбиралось, як пройшов пленарний тиждень у Верховній Раді. Була вирішена низка кадрових питань, а Савченко звинуватили в підготовці теракту.

Зате після обіду антикорупційний комітет розглянув законопроект про відтермінування е-декларування для громадських організацій і рекомендував парламенту ухвалити його за основу. «На жаль, завтра останній день для скасування е-декларацій для громадських організацій. Тому ми маємо вийти на результативне голосування», – зазначив лідер фракції БПП Артур Герасимов. Незважаючи на це, в четвер Рада не змогла включити це питання до порядку денного.

Також у середу регламентний комітет мав розглянути подання на зняття недоторканності з Надії Савченко, проте засідання перенесли на ранок 22 березня. Не зібрався й комітет із нацбезпеки через відсутність кворуму. «На сьогодні я бачу повну відсутність кворуму, я бачу в цьому провокацію й зрив розгляду найважливішого законопроекту «Про національну безпеку України» (№8068), який подав президент України Петро Порошенко», – заявив голова комітету Сергій Пашинський.

Побочіх склав присягу народного депутата Верховної Ради20 березня ЦВК зареєструвала народного депутата Михайла Побочіх. Відзначається, що Михайло Побочих 1986 року народження.

Ранок четверга, як і очікувалося, почався із засідання комітету щодо Савченко. Під час розгляду подання ГПУ Савченко зробила чимало цікавих заяв, наприклад, про сексуальні домагання в армії, а також показала, які гранати насправді приносила до Ради. Крім того, за словами народного депутата, вона просто хотіла налякати владу й підняти народ України: «Якщо людина йшла з ножем і говорила «вб'ю», але не вбила, це не злочин». Пояснення Савченко комітет не переконали й одноголосно ухвалили рішення визнати подання ГПУ обґрунтованими.

«Комітет вважає подання про затримання достатнім і обґрунтованим, зокрема тим, що Савченко не відмовилася від скоєння злочину, не припинила відносини з іншими ймовірними учасниками злочину та не залишила наміри закінчити свій злочинний умисел», – підкреслив голова комітету Павло Пинзеник.

Поки в сесійній залі чекали роздачі рішення комітету в письмовому вигляді, встигли ухвалити кілька законопроектів. Зокрема, Рада дозволила до кінця року провести легалізацію об'єктів будівництва, які були збудовані без дозволу до 9 квітня 2015 року. При цьому право на легалізацію не поширюється на багатоповерхові житлові будинки та об'єкти, збудовані з істотними порушеннями законодавства, а також будівельних норм і правил.

Луценко, показавши в Раді «шокуюче відео» із Савченко, порушив законІнше питання, чи буде це відео прийняте судом як доказ. І справа тут не в тому, що його показали у Верховній Раді, а в тому, наскільки законно воно було отримане слідством.

Відзначимо, що лідерка «Батьківщини» Юлії Тимошенко, яка в 2014 році зробила Савченко членом партії, на засіданні була відсутня. Розгляд подання на Савченко почався з виступу генерального прокурора Юрія Луценка. «У нас є факт не лише розробки плану, приготування до вчинення державного перевороту та терористичних актів щодо мирних жителів і посадових осіб української держави, а повне співробітництво з ватажками терористичної організації, які є ворогами української держави. Саме за їхнього сприяння, їх зброєю збиралися підірвати Верховну Раду, обстріляти крупнокаліберними мінами весь центр української столиці. І самі організатори визнали, що це море крові, хаос», – заявив Луценко, а після показав відео з доказами, яке раніше назвав «шокуючим».

Всі три подання ГПУ набрали необхідну кількість голосів: за зняття недоторканності – 291, затримання – 277, арешт – 268. Жодного голосу не дав «Опозиційний блок». За словами голови фракції Юрія Бойка, вони наполягають на знятті недоторканності з усіх народних депутатів і окремі подання не підтримують. Після голосування Савченко затримали співробітники Служби безпеки України й вручили їй підозру.

На ранковому засіданні нардепи також проголосували за невизнання легітимності виборів президента Росії на території окупованого Криму. У заяві Рада закликала «міжнародне співтовариство застосовувати додаткові санкції проти Російської Федерації та персональні санкції до осіб, причетних до організації та проведення незаконного голосування». Після обіду депутати повернулися до розгляду питань будівництва та містобудування, а також розглянули законопроекти, пов'язані з проведенням у Києві фіналу Ліги чемпіонів УЄФА.

Вибори-2019: хто вже зібрався йти в президенти та до РадиСлово і Діло розбиралося, хто з політиків уже зібрався балотуватися в президенти України або до парламенту.

Сьогодні вранці, 23 березня, під час години запитань до уряду міністр спорту Ігор Жданов доповів про результати українських спортсменів на Паралімпійських іграх. За словами міністра, призери та чемпіони змагань отримали винагороди в розмірі понад 90 млн грн. Після виступу міністрів заступниця спікера Оксана Сироїд почала зачитувати депутатські запити, в той час як самі народні обранці починають потроху розбігатися.

Нагадаємо, Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо уточнення деяких положень», яким пропонувалося частково скасувати ухвалені в жовтні минулого року скандальні поправки до КПК.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: