Кому з кримчан нададуть звання Героя України

Читать на русском
Активісти просять Порошенка надати звання Героя України кримчанину Балуху. Звернення до президента підписали правозахисні та громадські організації.

Громадські активісти, правозахисники та релігійні діячі закликають українців підписати звернення до президента Петра Порошенка з проханням присвоїти засудженому бранцю Кремля кримчанину Володимирові Балуху звання Героя України.

Як інформує «Слово і Діло», таке звернення вони зробили під час прес-конференції у «Главкомі».

Українські політв’язні в Росії: кого і за що утримує російська влада«Слово і Діло» зібрало всі найбільш відомі прізвища українських політичних в’язнів у Росії та показало, за якими звинуваченнями їх утримують на території сусідньої держави і в анексованому Криму.

«Ми вважаємо, що позиція Володимира Балуха є прикладом жертовності заради підтримки України на території, яка контролюється ворогом. Тому громадські активісти, релігійні діячі, правозахисники звертаємося до президента України з проханням надати кримчанину Володимиру Балуху звання Героя України. Незабаром на сайтах Української Гельсинської спілки, Кримської правозахисної групи, Центру інформації про права людини з’явиться відкрите звернення. Ми закликаємо всіх громадян підписати це звернення. Підписи приймаються до 25 січня. 26 січня 2018 року це звернення буде передане президенту Порошенку», – пояснила Ольга Скрипник, голова правління Кримської правозахисної групи.

Учасник кримського Євромайдану, генеральний директор ДП «Національне видавництво» Андрій Щекун закликав також Міністерство з питань тимчасово окупованих територій вийти із законодавчою ініціативою – законопроектом про бранців Кремля.

Нагадаємо, російські силовики в окупованому Криму звинувачують Балуха в зберіганні боєприпасів і вибухівки.

Геращенко закликала світ допомогти засудженому за український прапор Балуху в окупованому КримуГеращенко закликає світових лідерів відреагувати на незаконне ув'язнення підконтрольним РФ судом Криму Володимира Балуха, який вивішував прапор України на своїй домівці.

У серпні 2017 року суд виніс вирок українському активісту – три роки і сім місяців колонії загального режиму, а також штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Під час розгляду апеляційної скарги вирок скасували. Справу відправили на повторний розгляд.

У грудні 2017 року суд повторно відправив Балуха під домашній арешт.

16 січня 2018 року суд засудив українця Володимира Балуха до трьох років і семи місяців колонії-поселення й штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить близько 4,6 тисячі гривень.

Відзначимо, Балух під час свого заключного слова на засіданні 15 січня заявив, що справа проти нього «сфабрикована в зв'язку з його політичною позицією», й це не змусить його любити «нову батьківщину».

З початку анексії українського півострова кількість політв'язнів РФ уже перевищила 60 осіб. Варто зазначити, що єдині, кого поки що вдалося звільнити, – це кримські татари Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: