Українські політв’язні в Росії: кого і за що утримує російська влада

Читать на русском

Сьогодні, 11 травня, минає рівно три роки з моменту арешту українського режисера, сценариста й письменника кримчанина Олега Сенцова. 2014-го уродженця Сімферополя затримали за підозрою в терористичній діяльності, а трохи більше ніж за рік, у серпні 2015-го, визнали винним і засудили до 20 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Сам Сенцов не визнав ані звинувачення, за яким був винесений вирок, ані власної підсудності – режисер досі залишається громадянином України.

На підтримку українця виступили перші особи держави і низка відомих правозахисних та культурологічних міжнародних організацій. Зокрема, сьогодні члени Американського ПЕН-центру написали листа держсекретарю США Рексу Тіллерсону з проханням виступити за його звільнення. Листа підписали 85 осіб, серед яких письменник Салман Рушді, режисери Вім Вендерс, Джон Вотерс, Бертран Таверньє, Фолькер Шлендоф.

На жаль, Сенцов – далеко не єдиний українець, якого незаконно утримують у російській в’язниці. МЗС відомо про щонайменше 44 громадян нашої країни, яких незаконно утримують на території РФ за політичними звинуваченнями. Серед них як мінімум два десятки є кримськими татарами. Ще близько сотні перебувають в ув’язненні на території окупованої Автономної Республіки Крим. Становище більшості з них дуже складне: їм відмовляють у консульській і правовій допомозі, нерідко застосовують тортури й методи психологічного тиску.

Загалом же число громадян України, засуджених у Росії за сфабрикованими звинуваченнями, оцінюється не менш ніж у 1 тис. осіб. Найчастіше українцям у російських правоохоронних і судових органах інкримінують тероризм, шпигунство, участь у бойових діях проти Росії в Чеченській війні в 1990-ті й участь у Революції Гідності, яку російська влада вважає «державним переворотом».

Найбільш гучними справами щодо громадян України в судах РФ є справа «кримської четвірки» (за нею проходять Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Олексій Чирній), «чеченська справа» (Микола Карпюк, Станіслав Клих), «шпигунські» справи Віктора Щура й Валентина Вигівського, справи «диверсантів» Євгена Панова, Редвана Сулейманова, Дмитра Штиблікова, Олексія Бесарабова, Володимира Дудка, Олексія Стогнія, Гліба Шаблія.

За репресивними статтями переслідуються кримські татари Ахтем Чийгоз, Ферат Сайфуллаєв, Руслан Зейтуллаєв, Рустем Ваітов, Енвер Бекіров, Емір-Усеїн Куку, Муслім Алієв, Рефат Алімов, Енвер Мамутов, Арсен Джеппаров, Ремзі Меметов, Мустафа Дегерменджи, Зеврі Абсеїтов, Рустем Абільтаров, Алі Асанов, Теймур Абдуллаєв, Узаїр Абдуллаєв, Айдер Саледінов, Еміль Джемаденов, Рустем Ісмаілов.

Також відомі прізвища українських громадян, яких незаконно утримують у Росії за низкою інших звинувачень: Роман Сущенко, Сергій Литвінов, Юрій Прімов, Олександр Костенко, Вадим Сірук, Андрій Коломієць, Володимир Балух, Володимир Присич, Леонід Пархоменко, Микола Шиптур. І це далеко не повний перелік ув’язнених у РФ громадян України...

Нагадаємо, наприкінці квітня Олег Сенцов отримав премію Американського ПЕН-центру. А російський журналіст Антон Наумлюк за репортажі про суди над жителями анексованого Криму був нагороджений премією норвезького «Фонду свободи самовираження» і німецької Zeit Foundation.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: