Військова техніка Криму: чому Путін хоче віддати кораблі Києву та в якому стані український флот

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

За даними «Слова і Діла», ще в квітні 2014 року Олександр Турчинов повідомив, що зробить усе для того, щоб уся захоплена в Криму військова техніка була повернута в розпорядження Збройних сил України. Виконати обіцяне ані тоді, ані зараз секретар РНБО не зміг. На жаль, поки українська сторона думає, як повернути півострів, росіяни розбирають на запчастини українські кораблі, використовуючи їх як донорів для кораблів Чорноморського флоту РФ. Ба більше, днями Володимир Путін зробив пропозицію Києву про передачу кораблів та авіатехніки], при цьому згадавши про їхній «жалюгідний стан».

«Слово і Діло» довідалось у фахівців, в якому стані були Військово-морські сили України в 2014 році, чому через чотири роки Володимир Путін вирішив віддати військові кораблі та авіатехніку Україні й чи потрібно приймати пропозицію РФ.

Голова ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський розповів, що стан Військово-морських сил на 2014 рік був малозадовільним, оскільки ніколи в історії України не було такої ситуації, що військовий бюджет фінансувався на рівні навіть не мінімальних потреб.

Морський флот України

«Говорити про те, що флот на ті часи був у бойовому стані, не доводиться. Більше того, з плином часу флот розташовувався на окупованій території й проходила інформація, що він просто знищувався, знімалося все, що можна було зняти, навіть агрегати й фари. На сьогодні практично зі стовідсотковою гарантією можна сказати, що від цих кораблів, від флоту залишилися тільки назви», – зазначив Грабський.

Він уточнив, що в 2014 році до гострої фази конфлікту були окремі факти, коли наша техніка передавалася з окупованої території на велику землю.

«Навіть та техніка, яка передавалася, була в жахливому стані», - констатував експерт.

Так, ми добре знали, якою техніка була до початку анексії. Але те, що приходило далі на територію України, – просто жах. Це була вщент знищена техніка.

На його переконання, Україні в жодному разі не варто забирати цю техніку.

Він пояснив, що навіть якщо брати лише військовий аспект, то витрати на відновлення цієї техніки будуть неспівмірними з її якістю й можливістю використовувати.

«Добрий» Путін

Експерт підкреслив, що навіть спроба мислити в напрямку розгляду питання про те, що Україні можна цю техніку прийняти, побічно для місцевого споживача в Росії говоритиме про те, що Україна погодилася з тим, що Крим є територією РФ.

«У конкретній ситуації цей факт потрібно ігнорувати. Ця заява Путіна свідчить про те, що ситуація досить складна для РФ загалом. Вони продовжуватимуть виторговувати дрібні преференції для себе», – зазначив Грабський.

{embe

За його словами, таким чином в РФ показують, наскільки Путін є миротворцем і хоче домовлятися.

«Це потрібна картинка для місцевого споживання, на яку нам не варто реагувати», – додав він.

Відповідь України

На його думку, Україна має наполягти, що ми не розглядаємо можливості повернення техніки без повернення території. Крім того, вони говорять лише про техніку й мовчать про ті склади боєприпасів, які залишилися там.

Повернути Крим: обіцянки українських політиків через три роки після анексіїУ день третьої річниці фактичної окупації Криму, документально закріпленої так званим «референдумом» про статус півострова, «Слово і Діло» вирішило нагадати українським політикам про те, що вони обіцяли зробити для повернення республіки.

«Ніхто не говорить про стрілецьке озброєння. При цьому вони апелюють до того, що боєприпаси не підлягають використанню. Як то кажуть, нехай вони повернуть боєприпаси, а ми вже розберемося. На цьому ми маємо наполягати. Якщо вже Путін так бореться за мир, то нехай віддадуть усе. Чому лише кораблі, які не становлять жодної цінності для України сьогодні? Хоче Путін широкого жесту відповідно до своєї широкої російської натур, то нехай віддасть усе», – наголосив експерт.

Він не виключив, що в подальшому такі пропозиції також можуть бути, оскільки незабаром у РФ відбудуться вибори.

«Все робитиметься для того, щоб хоч якось відбілити Путіна для російського суспільства й показати якісь дії. Але за ними не буде жодної радикальної зміни позиції й стратегії РФ щодо України», – резюмував Сергій Грабський.

Хто з політиків обіцяв повернути анексований півострів Україні, можна дізнатися з інфографіки «Повернути Крим. Обіцянки українських політиків через три роки після анексії».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: