Антикорупційний суд: депутати назвали варіанти розвитку подій

Читать на русском
В опозиції вважають, що Верховна Рада потрапила в пастку, в зв'язку з необхідністю прийняття законопроекту Порошенка про Антикорупційний суд.
Сергій Соболєв

У президентського законопроекту «Про Вищий антикорупційний суд» немає жодних шансів бути ухваленим у чинній редакції.

Про це «Слову і Ділу» розповів народний депутат, заступник голови фракції «Батьківщини» Сергій Соболєв.

«Проект внесений, як невідкладний. Але чи має він шанси бути затверджений в цьому вигляді? Судячи з того, якою була реакція на нього, зокрема з боку міжнародних інституцій, включаючи МВФ, я вважаю, що ні. Всі чудово розуміють ситуацію навколо цього документу. Це спроба в будь-який спосіб поламати систему, коли громадськість та авторитетні діячі в галузі права мали можливість брати участь в конкурсі. Причому бути не лише стороною, яка призначається, але й стороною, яка визначає призначення в Антикорупційний суд», – сказав Соболєв.

Втім, на думку народного депутата, далі зволікати з ухваленням документу не можна.

Сергій СоболєвНародний депутат України

«Ми тут потрапили в пастку, бо вносити проект має тільки президент. Отже не ухвалити поданий проект – це знову чекати, доки він його внесе. Звичайно, можна ухвалити в першому читанні, та підготувати поправки. Але тоді під час другого читання фракція БПП знову скаже, що проект має бути максимально наближеним до редакції, поданої президентом, як це було з проектом про реінтеграцію Донбасу. І все буде провалено», – зазначив Соболєв.

За його словами, з огляду на позицію наших західних партнерів та вимоги громадськості, насправді варіантів сьогодні у Верховної Ради небагато: «Або президентський законопроект голосується одразу з урахуванням низки суттєвих поправок в першому читанні. Або цей законопроект буде відправлений назад президенту і нехай він вносить його по-новому. Наша фракція підтримає лише такі варіанти».

Нагадаємо, що низка міжнародних фінансових інституцій, з якими співпрацює Україна, жорстко розкритикували президентський законопроект про Антикорупційний суд. Так, МВФ повідомив українську владу, що ухвалення президентського законопроекту в його нинішній редакції означатиме порушення Києвом своїх зобов'язань перед міжнародними партнерами. У Світовому банку попередили, що Україна має привести законопроект у відповідність до рекомендацій Венеціанської комісії, якщо зацікавлена отримати гарантії банку на суму $800 млн.

У свою чергу президент Петро Порошенко зазначив, що після голосування в першому читанні, буде час для удосконалення законопроекту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: