Погоджувальна рада: за що голосуватимуть нардепи 16-19 січня

Читать на русском

Завтра, 16 січня, відбудеться перше цього року засідання Верховної Ради України. Серед ключових питань, які парламент розглядатиме з 16 до 19 січня, – законопроекти про реінтеграцію Донбасу та антикорупційний суд. «Слово і Діло» розбиралося, за що і як голосуватимуть фракції та групи цього пленарного тижня.

Голова парламенту Андрій Парубій, відкриваючи Погоджувальну раду, повідомив, що роботу цього пленарного тижня Рада почне з розгляду питань національної безпеки і оборони. «Питань є цілий блок, але одне з ключових питань – це питання про особливості державної політики та забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей», – підкреслив спікер.

У середу на порядку денному будуть питання ратифікації, а в четвер, за словами Парубія, Рада розгляне блок питань економічної політики, зокрема законопроект про приватизацію держмайна та законопроект про антикорупційний суд.

Після Парубія слово взяв лідер фракції «Блоку Петра Порошенка» Артур Герасимов. «Я хочу підтримати голову Верховної Ради й запросити всіх цього тижня розглянути в другому читанні закон про реінтеграцію Донбасу (7163). Також фракція партії «Блок Петра Порошенко» знову підкреслює необхідність закрити хоча б найбільш болючі питання за кадровим боргами парламенту. Перш за все йдеться про обрання аудитора НАБУ для проведення перевірки за 2016 рік», – сказав Герасимов.

Голова фракції також закликав парламентарів розробити та ухвалити законопроект про протидію фейкам.

Олег Ляшко (Радикальна партія) та Максим Бурбак («Народний фронт») також підтримали законопроект про реінтеграцію Донбасу.

«Законопроект, нарешті, законодавчо закріпить факт збройної агресії Росії на Донбасі, визначить факт тимчасової окупації не лише Криму, а й Донбасу, що зумовить відповідні правові наслідки та адекватну міжнародно-правову відповідальність для держави-агресора», – підкреслив Бурбак.

Своєю чергою голова фракції «Самопомочі» Олег Березюк не підтримав ініціативу БПП щодо напрацювання законопроекту про протидію фейкам. Крім того, Березюк розкритикував законопроект про реінтеграцію Донбасу: «Цей закон має бути створений для того, щоб визначити Росію окупантом та агресором. Але це можна почитати лише в преамбулі – в статтях відповідних норм немає. На превеликий жаль, цей закон також не захищає тих людей, які постраждали від окупації, що живуть на окупованих територіях і, найголовніше, українського воїна, якого далі судять. До речі, тривають десятки судів над воїнами, які в 2014-2015 роках не за наказом Міноборони спочатку пішли й захистили українську державу».

Від фракції «Батьківщини» виступив Андрій Кожем'якін, який зазначив, що фракція на засіданні визначиться з тим, як голосуватиме за законопроект про реінтеграцію. Він зазначив, що «Батьківщина» наполягає на ухваленні своїх правок до цього документу.

Юрій Бойко заявив, що «Опозиційний блок» виступає проти ухвалення цього проекту закону. «Ми розглядали цей закон (про реінтеграцію – ред.), ми вважаємо, що він суперечить всім міжнародним угодам, які сьогодні має Україна в частині завершення дипломатичним шляхом військового конфлікту на Сході й міжнародним домовленостям», – зазначив він.

Бойко також повідомив, що фракція вимагає звіту Кабінету міністрів про свою роботу та програми дій щодо виходу з економічної та політичної кризи.

Група «Відродження» вимагає створити тимчасову слідчу комісію Ради для проведення незалежної експертизи економічної обґрунтованості цін на газ і електроенергію. Крім того, вимагали заслухати звіт в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.

Ярослав Москаленко від «Волі народу» наголосив на необхідності ухвалення законопроекту про установу бізнес-омбудсмена.

«Цього тижня в нас дуже своєчасний і правильний законопроект 6141, який має спростити процедури іноземного інвестування в Україну та допомогти захистити іноземні інвестиції. Однозначно, ми його підтримуємо в першому читанні», – додав Москаленко.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше «Слово і Діло» проаналізувало, хто з депутатів і фракцій зареєстрував найбільше законопроектів у грудні.

Крім того, ми зібрали обіцянки народних депутатів на 2018 рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: