Антикорупційний суд: у Раді назвали умови ухвалення законопроекту

Читать на русском
Опозиція вважає, що законопроект про антикорупційний суд має включати пропозиції з альтернативних документів.

У фракції «Самопомочі» вважають, що президентський проект закону «Про Вищий антикорупційний суд» має бути ухвалений у першому читанні разом з альтернативними законопроектами, а потім доопрацьований.

Таку думку висловив «Слову і Ділу» народний депутат від фракції «Самопомочі» Тарас Пастух.

Антикорупційний суд: у чому претензії МВФ та як це змінить співпрацю з кредиторамиПредставники МВФ розкритикували президентський проект закону про антикорупційний суд. Чи витримані в документі рекомендації Заходу щодо створення нового суду, розповіли експерти.

«Сьогодні у Верховній Раді зареєстрували президентський законопроект та декілька альтернативних. Які, на нашу думку, суттєво кращі за президентський. Принаймні вони відповідають рекомендаціям Венеційської комісії. І я думаю, напевно, буде правильно в першому читанні розглянути всі проекти. А до другого читання напрацьовувати вже той варіант, який буде підтриманий Венеційською комісією та сприйматиметься нашими західними партнерами. Тобто або виходити на альтернативний, або включати до основного законопроекту пропозиції з альтернативних», – зазначив нардеп.

Пастух вважає, що сприйняття закону західними партнерами України буде важливим маркером під час доопрацювання документу: «Від того, якою буде суть закону, залежатиме подальша підтримка України – як фінансова, так і військова».

Нагадаємо, в парламенті зареєстрували чотири законопроекти про антикорупційний суд.

Зокрема, проект, поданий президентом України (№7440) як невідкладний, та альтернативні проекти Сергія Капліна (№7440-2), Олени Сотник (№7440-3) та Ігоря Луценка (№7440-4). Втім, рекомендацію про те, що саме глаа держави має бути суб’єктом подання цього проекту, надала Венеційська комісія.

Водночас низка міжнародних фінансових інституцій, з якими співпрацює Україна, жорстко розкритикувала президентський законопроект. Зокрема, МВФ повідомив українській владі, що ухвалення президентського законопроекту про антикорупційний суд у його нинішній редакції означатиме порушення Києвом своїх зобов’язань перед міжнародними партнерами.

У Світовому банку попередили, що Україна має привести законопроект у відповідність до рекомендацій Венеційської комісії, якщо зацікавлена отримати гарантії банку на суму $800 млн. Зважаючи на міжнародну реакцію, деякі депутати вважають, що президентський законопроект не має шансів на ухвалення в чинній редакції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: