Рада ухвалила нові правила приватизації держмайна

Читать на русском
Щоб контролювати здійснення приватизації, створюється Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради України з питань приватизації.

Верховна Рада України від 18 січня ухвалила закон №7066 «Про приватизацію державного та комунального майна».

За це проголосували 266 народних депутатів, повідомляє «Слово і Діло».

Законопроект передбачає спрощення градації об'єктів приватизації – залишаються тільки велика (з вартістю активів понад 250 млн грн) й мала. Перелік об'єктів великої приватизації затверджує Кабмін за поданням Фонду державного майна України, малої приватизації – Фонд держмайна, комунальної власності – місцеві ради.

При цьому об'єкти малої приватизації мають намір продавати виключно на електронних аукціонах.

При доопрацюванні до другого читання в законопроекті розширили перелік об'єктів, які не можна приватизувати. До них віднесли державні медустанови та установи освіти. До переліку тих, хто не може бути покупцем, додали держави, визнвані ВРУ агресорами та підконтрольні ним; юросіб, дані про бенефіциарних власників яких не розкриті; фізичних та юридичних осіб, які перебувають під санкціями тощо.

Приватизація в Україні для «чайників»: навіщо вона потрібна та як проходитимеУ листопаді парламент у першому читанні схвалив законопроект про приватизацію. Після підсумкового ухвалення документа близько 3,5 тисячі держпідприємств можна буде передати в приватні руки. Слово і Діло розбиралося, навіщо і як це буде відбуватися.

Щоб контролювати здійснення приватизації, створюється Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради України з питань приватизації. Відзначається, що органи приватизації мають оприлюднити в ЗМІ дані про приватизаційні процеси.

Закон мають підписати спікер ВРУ та президент України, потім текст опублікують в офіційному виданні. Наступного дня документ набуде чинності.

Нагадаємо, Верховна Рада в четвер, 18 січня, також ухвалила в другому читанні проект закону «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях».

Раніше також стало відомо, коли Рада розгляне законопроект про антикорупційний суд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: