Мовне питання: правовий висновок Венеційської комісії та маніпуляції влади

Читать на русском
Олег Волошинполітолог - міжнародник

У нашому уряді маніпулюють у ситуації з мовним питанням освітнього закону. Зокрема, як можна було всюди кричати про підтримку Венеційською комісією «мовної статті» закону «Про освіту», якщо у висновках чорним по білому написано, що «найкращим рішенням було б змінити статтю 7 і затвердити замість неї нову, більш збалансовану»?

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив експерт-міжнародник Олег Волошин, передає «Слово і Діло».

Ба більше, Венеційська комісія стала на захист російської мови, зазначивши, що привілеї для «мов ЄС» є типовим прикладом дискримінації, зазначив Волошин.

Фахівець нагадав, що згідно з висновком комісії, Україні варто внести зміни до «мовної статті» закону «Про освіту», переглянувши заборону викладання російською мовою.

Скільки дітей в Україні навчаються мовами національних меншин?Аналітики «Слова і Діла» підняли статистику і розібралися, скільки учнів в Україні навчаються мовами національних меншин.

«Ось це і є справжня перемога та найважливіше, чого мільйони українців чекали від рішення Венеційської комісії. Угорські та румунські школи все одно б ніхто не чіпав. Вони взагалі випадково опинилися під ударом, який завдавався по російській мові. Але «венеціанка» чітко вказала, що це друга за значущістю мова, яку навмисно намагаються дискримінувати», – підкреслив він.

«Тепер у нас є правовий висновок найвищого ґатунку в нашій боротьбі з насильницькою українізацією. Плюс вимога дати приватним школам право організувати навчальний процес будь-якою мовою, просто з викладанням української мови та літератури як окремих предметів», – резюмував Олег Волошин.

Тим часом МЗС України закликало не політизувати питання нового освітнього закону.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, скільки дітей в Україні навчаються мовами національних меншин.

Як виконує обіцянки міністр освіти України Лілія Гриневич, можна подивитися за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: