Венеційська комісія дала оцінку резонансному закону про освіту

Читать на русском
Венеційська комісія не побачила утисків прав нацменшин у статті про мову навчання в законі України про освіту.

Венеційська комісія не побачила утисків прав нацменшин у статті про мову навчання в законі України «Про освіту».

Як інформує «Слово і Діло», про це повідомляється на офіційному сайті Міністерства освіти і науки.

«Ми також вдячні, що Комісія прийняла аргументацію української сторони щодо закидів, що мовна стаття закону «Про освіту» звужує права представників національних меншин», – сказано в повідомленні.

В інформації зазначається, що Венеційська комісія у своїх висновках заявила, що питання змісту та обсягу прав належить виключно до компетенції Конституційного суду України, а низка питань щодо застосування мов має вирішуватися спеціальними законами.

«Отже, звинувачення з боку Угорщини не підтримані», – стверджують у Міносвіти.

Закон про освіту: Парубій зустрівся з делегацією Венеційської комісіїПарубій розраховує, що закон про освіту залишиться в тому вигляді, в якому був проголосований парламентом.

Нагадаємо, 25 вересня президент Порошенко підписав закон «Про освіту», яким в Україні запроваджується 12-річна середня освіта. Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова – українська.

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили занепокоєння в зв'язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин.

Наприкінці вересня Міністерство закордонних справ України скерувало закон «Про освіту» на експертизу до Венеційської комісії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: