Закон про освіту: неточності, гарантії та умови - висновки Венеціанської комісії

Читать на русском
Венеціанська комісія прийняла рішення щодо положень нового Закону України Про освіту щодо викладання державною мовою, мовою меншин та іншими мовами.

Венеціанська комісія прийняла рішення щодо положень нового Закону України «Про освіту» стосовно викладання державною мовою, меншин та іншими мовами.

Про це повідомила прес-служба Ради Європи.

У висновку зазначається, що стаття 7 Закону суттєво відрізняється від проекту закону, за яким велися консультації з меншинами.

«Вона містить важливі неточності та, як видається, не забезпечує необхідних рекомендацій щодо застосування міжнародних та конституційних зобов'язань країни. Точний обсяг гарантій освіти мовами меншин, в основному обмежений початковою освітою, не є зрозумілим», - йдеться у рішенні.

«З іншого боку, оскільки стаття 7 як рамкове положення не вказує на умови її реалізації, існує місце для тлумачення та застосування, що більше відповідає охороні національних меншин. Венеціанська комісія вітає готовність української влади використовувати такі можливості; наприклад, через навчання в початкових школах більшості предметів мовами меншин у конкретних класах для національних меншин», - зазначили в Комісії.

Що стосується середньої освіти, Комісія встановила, що також існує можливість для деякої гнучкості: чинний Закон про освіту є рамковим законом, а майбутній закон про загальну середню освіту, який ще має бути прийнятий, міг би передбачати більш детальні та збалансовані рішення.

Середня освіта в Україні: як зменшилася кількість шкіл і учнів за роки незалежностіПротягом року в Україні закрили 241 школу, всього ж за роки незалежності припинена діяльність близько 5 тисяч середніх навчальних закладів.

«Крім того, стаття 7 забезпечує правову основу для викладання інших предметів на офіційних мовах ЄС, таких як болгарська, угорська, румунська та польська; здається, що українська влада має намір використати можливості, передбачені цим положенням», - йдеться у рішенні.

Раніше у Міносвіти заявили, що Венеційська комісія не побачила утисків прав нацменшин у статті про мову навчання.

Нагадаємо, 25 вересня президент Порошенко підписав закон «Про освіту», яким в Україні запроваджується 12-річна середня освіта. Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова – українська.

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили занепокоєння в зв'язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин.

Наприкінці вересня Міністерство закордонних справ України скерувало закон «Про освіту» на експертизу до Венеційської комісії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: