Скільки дітей в Україні навчаються мовами національних меншин?

Читать на русском

На тлі скандалу, що розгорівся після низки гучних заяв Угорщини та Румунії з приводу нещодавно ухваленого освітнього закону, який нібито порушує права національних меншин здобувати освіту рідною мовою, ми вирішили розібратися, скільки учнів здобувають освіту цими мовами.

Виявилося, що реально заяви про «сотні тисяч» учнів, які нібито будуть позбавлені новим законом права вчитися угорською, м'яко кажучи, не відповідають дійсності і відповідають нещодавнім заявам польських політиків щодо «мільйонів українських біженців».

Не будемо надто докладно зупинятися на трактуванні закону угорськими депутатами, з цього приводу неодноразово виступала міністр освіти Лілія Гриневич, але зазначимо, що всього в Україні налічується 71 школа, де вчать угорською (в Закарпатській області), а освіту в них отримує близько 16 тисяч учнів. Ця цифра включає в себе дітей з першого по випускний класи і відносно постійна.

Вадим НовинськийНародний депутат України
Новинський пообіцяв, що «Опоблок» звернеться до КСУ, якщо Порошенко підпише закон про освітуСказано 20 вересня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Приблизно така ж кількість – 16 тисяч людей зараз здобувають освіту румунською мовою в Чернівецькій і Закарпатській областях, де розташовані 63 і 12 румунських шкіл відповідно. До них також можна віднести і близько трьох тисяч учнів молдовських шкіл в Одеській області, оскільки молдавський вважається східним діалектом румунської, тому цю цифру можна збільшити до 19 тисяч учнів.

Найбільша кількість шкіл, де ведеться викладання недержавною мовою в Україні зберігається за російськими – їх 581, де займається близько 356 тисяч дітей.

Нагадаємо, 26 вересня глава МЗС Угорщини заявив, що його держава блокуватиме будь-які спроби зближення України і ЄС через ухвалення закону про освіту, назвавши підписання закону президентом Петром Порошенко «ганебним».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: