Найбільші європейські банки виплатили росії 800 млн євро податків минулого року – дослідження

Читать на русском

Сім найбільших європейських банків, які продовжують працювати в росії, заплатили в 2023 році вчетверо більше податків, ніж до повномасштабної війни.
Фото: Weingartner-Foto/CHROMORANGE/picture alliance

Найбільші західні банки, які залишилися в росії, торік виплатили понад 800 млн євро податків. Це вчетверо більше, ніж до повномасштабної війни.

Про це пише Financial Times.

Сім найбільших європейських банків, які продовжують працювати в росії – Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo та OTP – повідомили про сукупний прибуток у розмірі понад 3 млрд євро у 2023 році.

Цей прибуток був утричі більшим, ніж у 2021 році, і частково був отриманий за рахунок коштів, які банки не можуть вивести з країни.

Як показує аналіз FT, стрибок прибутку призвів до того, що європейські банки заплатили росії близько 800 млн євро податків у порівнянні з 200 млн у 2021 році. Більше половини податкових виплат європейських банків припадає на австрійський Raiffeisen Bank International, який має найбільшу присутність у рф серед іноземних кредиторів.

Після початку повномасштабної війни RBI неодноразово заявляв про плани скоротити діяльність у росії. Він зіштовхнувся із постійною критикою з боку Європейського центрального банку та Міністерства фінансів США. Хоча RBI зробив деякі зусилля зі скорочення своєї присутності в росії, деякі заходи вказують на протилежне. Нещодавні оголошення RBI про вакансії в рф свідчать про амбітні плани щодо «багаторазового розширення активної клієнтської бази».

Як зазначає видання, податки, які сплачують європейські банки, є прикладом того, як іноземні компанії в росії допомагають Кремлю підтримувати фінансову стабільність, незважаючи на західні санкції.

Іноземні кредитори виграли не лише від вищих відсоткових ставок, а й від міжнародних санкцій проти російських банків. Подібні заходи позбавили їх конкурентів доступу до міжнародних платіжних систем та підвищили привабливість західних банків для клієнтів у країні.

Нагадаємо, у травні минулого року НАЗК внесло угорський OTP Bank до списку міжнародних спонсорів війни. У жовтні банк було виключено зі списку, оскільки уряд Угорщини блокував виділення військової допомоги Україні.

Наприкінці року НАЗК призупинило статус міжнародного спонсора війни для австрійського Raiffeisen Bank. Це сталося через те, що Австрія не підтримувала нові санкції Євросоюзу проти росії, вимагаючи виключити банк зі списку.

Нещодавно Україна відмовилася від списку «Міжнародних спонсорів війни».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: