Парубій розповів, чи будуть внесені зміни до закону про освіту

Читать на русском
Спікер Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що ніяких змін до мовної статті закону про освіту вноситися не буде.

Спікер Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що ніяких змін до мовної статті закону про освіту вноситися не буде.

Про це повідомляє «Слово і Діло», посилаючись на прес-службу парламенту.

На конференції до Дня місцевого самоврядування у Львівській області 9 грудня Парубій зазначив, що ніякі зміни в сьому статтю закону «Про освіту» вноситися не будуть. За його словами, положення частини сьомої статті стали предметом дискусії не тільки в Україні, але і в міжнародному співтоваристві.

Голова українського парламенту повідомив, що у нього була розмова з представниками Венеціанської комісії, «і було погоджено, що сьома стаття закону «Про освіту» змінюватися не буде».

Скасування освітнього закону: як вирішити «мовне питання» з УгорщиноюМіністр освіти України відкрито звинуватила угорську сторону в розповсюдженні неправдивої інформації щодо мовного питання, а в Будапешті тим часом вимагають скасування закону. Чи є вихід із цього конфлікту, розповіли експерти.

«Вона залишиться в прийнятій редакції», - підкреслив Парубій.

Голова парламенту нагадав, що перед прийняттям закону «Про освіту» проходили круглі столи, учасники яких не могли прийти до спільної думки, «тому під час розгляду закону «Про освіту» їм було створено робочу групу, завдяки чому змогли вийти на компромісні формулювання, з одного боку, захищати мови національних меншин, а з іншого - робити обов'язковою умовою для всіх вивчення державної мови».

Парубій вважає, що для Верховної Ради нинішнього скликання питання національної ідентичності, історичної пам'яті стали одними з ключових завдань, в тому числі і для нього як голови парламенту. Він також підкреслив, що «коли ми говоримо про війну з Російською імперією, то розуміємо, що війна спочатку йде за уми і душі людей, а потім йдуть танки».

«І якщо ми не зможемо здобути перемогу за серця і душі наших людей, нам буде дуже важко перемогти у війні», - підсумував спікер.

Відзначимо, що 8 грудня Венеціанська комісія не підтримала звинувачення Угорщини в обмеженні прав національних меншин в українському законі про освіту. Також закликала Україну внести зміни до статті 7 закону «Про освіту» щодо викладання в середній школі на мовах, які не є офіційними в Європейському союзі, в тому числі - російською.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: