Саакашвілі та кордон: чим завершиться історія з поверненням політика в Україну?

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Наприкінці цього тижня екс-президент Грузії та колишній очільник Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі спробує перетнути українсько-польський кордон у пункті пропуску «Краковець». Влітку політика позбавили українського громадянства указом, який підписав президент Петро Порошенко. Підставою стало те, що під час заповнення документів на отримання громадянства Саакашвілі начебто не вказав інформацію про свої судимості.

Більш ніж очевидно, що йдеться не про юридичні тонкощі отримання українського паспорту, а про політичний контекст усієї історії з колишнім президентом Грузії. Він користувався особливою довірою та мав тісні дружні відносини з Петром Порошенком. Втім, реалії українського політичного життя внесли свої корективи. Відтепер відносини двох політиків переживають глибокий конфлікт, основними причинами якого є не лише численні зовнішні обставини, але й суто особистий аспект.

Для Міхеіла Саакашвілі спроба перетнути український кордон – безумовно, політична акція, спрямована на підсилення свого рейтингу, показники якого за останні 2 роки серед українців зазнали суттєвих втрат. Очолюваний ним «Рух нових сил» збирається всіляко підтримати свого лідера та організувати серйозний медійний та політичний десант на пункті пропуску «Краковець». Очікується, що «привітати» Саакашвілі приїдуть не лише його соратники, але й опоненти.

Чи дозволять українські прикордонники Саакашвілі таки здійснити задумане та опинитися на території України? Чим це загрожує особисто йому та його політичним опонентам?

Соратників восени рахують

Зустрічатиме Міхеіла Саакашвілі цілий загін його політичних соратників. Серед них – чинні народні депутати, а також лідери опозиційних парламентських та позапарламентських політичних сил. Так, на кордон із Польщею прибути збираються народні депутати від фракції БПП з міжфракційного об’єднання «Єврооптимісти» Мустафа Найєм, Світлана Заліщук, позафракційні депутати Віктор Чумак та Володимир Парасюк, нардеп від «Народного фронту» Ігор Гузь, нардеп Юрій Дерев'янко (один із лідерів партії «Воля», яка нещодавно оголосила про об’єднання із «Рухом нових сил»). Загалом 27 народних депутатів.

Повернення Саакашвілі в Україну: яким може бути сценарій у разі приїзду політикаЗа кілька днів до повернення Саакашвілі в Україну ситуація довкола політика загострюється. Як будуть розвиватися події, розбирались експерти.

Оголосили про підтримку та бажання зустріти Саакашвілі лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко, екс-голова СБУ Валентин Наливайченко, лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко. І це ще далеко не весь список політиків, які висловили підтримку екс-президенту Грузії в його бажанні повернутися в Україну.

Увесь десант політиків має прибути в «Краковець» не лише з метою публічної та моральної підтримки Саакашвілі, а й із суто практичною ціллю – забезпечити йому безперешкодний перетин кордону. Словом, конфлікту із прикордонниками, скоріш за все, вдасться уникнути. Однак на приїзд Саакашвілі чекатимуть і його політичні опоненти.

В партії «Рух нових сил» планують організувати присутність не менш ніж 500 активістів. Сам Міхеіл Саакашвілі не виключає, що прикордонники намагатимуться не впустити його в Україну, й навіть не виключає участі окремих частин Нацгвардії, а саме окремого загону спеціального призначення «Азов». В прес-службі полку вже спростував цю інформацію. Як би там не було, опоненти Саакашвілі не пасуть задніх і також в інформаційному полі готуються до приїзду небезпечного політичного противника.

Опоненти не забаряться?

Позицію держави щодо можливості допуску Міхеіла Саакашвілі на територію України оголосив перший заступник голови ДПСУ Василь Серватюк. За його словами, прикордонники не отримували доручень від правоохоронних органів щодо заборони в’їзду екс-губернатору Одещини. А саме рішення, чи пропускати політика на контрольно-пропускному пункті, ухвалить відповідальний інспектор. «Рішення про пропуск або непропуск ухвалює молодший інспектор прикордонної служби. І однією з основних умов пропуску або непропуску є документ, який дає право перетину державного кордону. Якщо пан Міхеіл Саакашвілі надасть дійсний документ, який дає право інспектору прикордонної служби ухвалити рішення про пропуск, він буде пропущений, якщо він не надасть, він не буде допущений на територію України», – заявив Серватюк.

Повернення Саакашвілі в Україну: хто може зважитися заарештувати екс-губернатора10 вересня Міхеіл Саакашвілі має намір повернутися в Україну. Чи пустять його до країни та хто може блокувати процес, розповіли експерти.

Що б не казали в Держприкордонслужбі, однак соратники Саакашвілі та журналісти підтвердили факти того, що для захисту пункту пропуску «Краковець» був направлений додатковий особовий склад солдат-прикордонників, а також пункт посилили спеціальними засобами захисту: територію огородили колючим дротом і встановили командно-штабну машину зв’язку.

Ціла низка політиків уже встигли негативно висловитися щодо прибуття Саакашвілі. Погрози «пристрелити» політика пролунали від радника міністра внутрішніх справ та за сумісництвом нового очільника СПУ Іллі Ківи. Таку ж погрозу оприлюднив і лідер Радикальної партії Олег Ляшко, закликавши прикордонників відкривати вогонь на ураження «в кожного, хто прориває кордон». Інформаційним «катком» по Саакашвілі неодноразово проїхався нардеп від «Народного фронту» Антон Геращенко – також близький соратник Арсена Авакова. Нагадаємо, що між Саакашвілі та очільником МВС існує давня взаємна неприязнь, кульмінацією якої став публічний конфлікт під час засідання Національної ради реформ у грудні 2015 року.

Політичні наслідки

Звісно, спроба Саакашвілі перетнути український кордон викличе небувалий інтерес серед ЗМІ. Сам екс-президент Грузії неодноразово підкреслював, що хоче повернутися в Україну, щоб спробувати в законний спосіб через суд опротестувати рішення про позбавлення його громадянства України. З юридичної точки зору, він має дуже вагомі підстави та аргументи, щоб суд став на його бік.

Україна отримала запит від Грузії щодо Саакашвілі й починає перевіркуОтриманий від Грузії запит і всі супутні матеріали будуть перенаправлені до Генеральної прокуратури України для проведення екстрадиційної перевірки.

Якщо прикордонники спробують не пустити Саакашвілі в Україну, то це також може стати своєрідним юридичним прецедентом. Адже, найімовірніше, Саакашвілі спробує перетнути кордон з українським паспортом – саме тут і має спрацювати Держприкордонслужба й вилучити в нього відповідний документ. Хоча раніше забрати український паспорт прикордонники могли лише в тих, хто втратив українське громадянство, але зберіг підданство іншої країни. У Саакашвілі наразі, за офіційними даними, немає іншого громадянства. Хоча чисто теоретично політик зміг би потрапити безперешкодно в Україну за паспортом іншої країни.

Скоріш за все, Міхеіл Саакашвілі таки зуміє перетнути український кордон. Опоненти політика можуть створити медійний галас, щоб показати українцям іншу точку зору на процес «повернення» екс-голови Одеської ОДА. В такому разі в Саакашвілі з’явиться можливість подати позов до суду й почати судову тяганину з державою. Це стане додатковим медійним майданчиком для нього, і за аналогією із судовим процесом проти Юлії Тимошенко у 2011-2013 роках може лише посилити його позиції.

Тож, імовірно, слід очікувати іншого розвитку подій: Саакашвілі після допуску на територію України можуть заарештувати та почати процедуру екстрадиції до Грузії, де проти нього начебто відкрита ціла низка кримінальних справ. Прес-секретар генпрокурора Юрія Луценка підтвердила, що Генпрокуратура цього тижня отримала запит головної прокуратури Міністерства юстиції Грузії про видачу Міхеіла Саакашвілі. Розпочати процедуру екстрадиції з боку української влади – справа техніки. Можливо, відповідне рішення вже ухвалено.

Як би там не було, ані применшувати, ані гіперболізувати вплив Міхеіла Саакашвілі на українську політику не варто. Навіть успішно перетнувши кордон, він не зможе взяти участь у будь-яких виборах або обійняти якусь посаду. Щоправда, його персона може мати вплив на об’єднавчі партійні процеси серед опозиційних сил, які розпочнуться напередодні парламентських виборів. Це один із найголовніших ризиків для його опонентів у владі, адже відтепер Саакашвілі з особливою сміливістю інформаційно атакуватиме особисто Петра Порошенка.

Олександр Радчук, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: