Повернення Саакашвілі в Україну: яким може бути сценарій у разі приїзду політика

Читать на русском
Валерій Димовполітолог

Порошенко не варто було позбавляти Саакашвілі громадянства. Політик може використати це як можливість бути серед переможців на парламентських виборах.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Валерій Димов, оцінюючи ймовірність повернення Міхеіла Саакашвілі в Україну.

«У тій ситуації, коли в суспільстві є недовіра до влади, включаючи президента, такий крок ще більше делегітимізував Порошенка. Якщо позбавлення громадянства – це його воля, то люди розуміють, що це ознака політичного тиску. Він сам його запрошував, сам надавав громадянство. Сприймається, що громадянство – це якийсь проїзний талон. Все це йде не на користь рейтингам президента», – констатував експерт.

Якщо таким чином президент виконував свій обов’язок, то, за словами експерта, в населення з'являється додаткова аргументація.

«Державна міграційна служба підпорядковується Авакову, який має неприязні особистісні відносини із Саакашвілі. Невже президент не міг вплинути на ситуацію? Існують дві контроверсійні позиції, й вони вкладаються в голови тих, хто не довіряє президенту», – зазначив Димов.

Частина населення, яка чекає на «нового месію», звісно, буде на боці тих, хто нібито хоче змін, правди, бореться з корупцією та агресором, і претендує на цю нішу саме Саакашвілі.

«Саакашвілі використовуватиме це. Серед українських політиків мало хто може позмагатися у вмінні демонстративної політичної маніпуляції. Це вміння, образно кажучи, риторично вбивати своїх конкурентів», – додав політолог.

За словами експерта, Саакашвілі має змогу легально перетнути кордон. На його думку, важливим буде те, як його зустрічатимуть.

Політолог не виключив, що ситуація дійде до рівня, коли можливим буде ексцес виконавця.

Якими обіцянками запам’ятається Саакашвілі на посаді одеського губернатора?Що встиг виконати, а що провалив на посаді голови Одеської ОДА одіозний грузинський реформатор – огляд обіцянок Міхеіла Саакашвілі.

«Грубо кажучи, якийсь майор захоче бути підполковником. Тоді може бути непрогнозований сценарій. Дивіденди якраз може отримати Саакашвілі. Буде багато ЗМІ, є увага громадськості», – припустив фахівець.

Політолог зауважив, що владі це невигідно, тому все ж таки вона не має дозволити ситуації вийти з-під контролю.

Крім того, експерт акцентував, що на Заході ототожнюють владу, державу та українську націю.

«Тому це буде не на користь усьому суспільству. Україні невигідно затримувати Саакашвілі та передавати його грузинській стороні. Дуже складно буде підігравати владі Грузії, яку багато хто вважає вже не такою патріотичною, якою вона була раніше», – проаналізував ситуацію Валерій Димов.

Відзначимо, сам Саакашвілі анонсував, що повернеться в Україну 10 вересня, а зустрічатимуть його тисячі українських громадян.

Про основні досягнення Міхеіла Саакашвілі та його головні провали в Україні читайте в матеріалі «Якими обіцянками запам’ятається Саакашвілі на посаді одеського губернатора?».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: