Доля Саакашвілі в Грузії: чотири кримінальних справи та 11 років в'язниці

Читать на русском
Головна прокуратура Грузії веде щодо Міхеіла Саакашвілі чотири кримінальних справи, за якими завершено слідство та йде судовий розгляд.

Екс-губернатору Одеської області Міхеілу Саакашвілі, якого нещодавно позбавили українського громадянства, загрожує в Грузії до 11 років позбавлення волі за чотирма кримінальними справами.

Про це в інтерв'ю «Обозревателю» розповіла прокурор Головної прокуратури Грузії Натія Сонгулашвілі, повідомляє «Слово і Діло».

Повернення на батьківщину: чи екстрадуватимуть Саакашвілі до ГрузіїПолітолог розповів, наскільки ймовірною є екстрадиція Міхеіла Саакашвілі до Грузії та що означає запит грузинської влади про його видачу.

«Наразі Головна прокуратура Грузії веде щодо Міхеіла Саакашвілі чотири кримінальних справи, за якими завершено слідство та йде судовий розгляд. Всі ці справи зараз розглядаються Тбіліським міським судом», – заявила вона.

За словами прокурора, екс-президенту Грузії інкримінуються наступні звинувачення:

– у справі про вбивство Сандро Гіргвіліані;

– у справі про розтрату державних коштів із коштів фонду Спеціальної служби державної охорони Грузії на особисті потреби в особливо великих розмірах – на суму 9 мільйонів грузинських ларі;

– у справі про жорстоке побиття депутата грузинського парламенту Валерія Гелашвілі;

– у справі про захоплення та відлучення телекомпанії «Імеді», яка критикувала діяльність режиму Саакашвілі, а також іншого бізнесу в бізнесмена Бадрі Патаркацишвілі та його сім'ї, що призвело до масових протестів у Грузії.

Успіхи Саакашвілі-політика в Україні можна знайти, але з великою лупоюПолітичний експерт оцінив імовірність поновлення українського громадянства Саакашвілі та подальші перспективи розвитку ситуації.

«Через те, що в 2012 році змінилося керівництво Грузії, грузинський парламент вніс зміни до законодавства, за якими, незважаючи на кількість звинувачень, найтяжча стаття поглинає інші. Раніше терміни підсумовувались і людину можна було ув'язнити на 30 або 40 років. Виходило як довічне. Але після лібералізації законодавства терміни не сумуються. Через це, якщо в людини є 3-4 звинувачення, в неї буде лише один термін. Таким чином, Міхеілу Саакашвілі загрожує 11 років позбавлення волі, якщо суд винесе обвинувальний вирок», – пояснили в Головній прокуратурі Грузії.

Нагадаємо, Литва рекомендує Україні дозволити Саакашвілі захиститися в суді.

4 серпня екс-губернатор Одеської області прилетів до Польщі, а після цього попрямував до США.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: