Повернення Саакашвілі в Україну: хто посприяє приїзду політика

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Світ дуже тісно пов'язаний. У світових структурах працюють люди різних національностей і з різними паспортами. В одній із країн Балтії президентом була особа, що мала американське громадянство, й це не зробило країну гіршою. Тому Саакашвілі може повернутися в Україну, особливо якщо втрутяться США.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко, оцінюючи ймовірність повернення Міхеіла Саакашвілі в Україну.

«Ми не знаємо, які громадянства ще має Саакашвілі. Але, припустимо, як варіант, американці можуть надати йому якусь посвідку тимчасового громадянства, а потім він приїде, наприклад, як борець із корупцією до нашої країни. Тим більше, що два тижні тому Сенат США ухвалив рішення про створення комісії для розслідування української корупції. Де гарантії, що керівником або якимось представником не призначать Саакашвілі? Чому ні?», – зазначив експерт.

«У такому разі як його не пустити? Не пустити представника Конгресу? Куди після цього їздити президенту Порошенку?», – додав він.

Саакашвілі виявився для Порошенка тією слизькою сходинкою, на якій він упав.

На його думку, те, що зараз США не зробили якихось кроків і заяв, не означає, що вони не зроблять цього в подальшому.

Як пояснив політолог, американці розуміють, що в Україні йдуть складні процеси, тому тримають паузу.

«Американці чесно сказали: ми можемо допомогти вам створити сильну армію, але поки Україна не запустить процеси самоочищення, ми цього робити не будемо. Так само й із держапаратом. Вони розуміють, що нам самим потрібно запустити якісь процеси, пов'язані з громадянським суспільством, населенням, політичними силами, а не просто взяти й усе зробити за нас. Це республіканці, вони мислять дуже практично. Вони хочуть, щоб українці самі займалися собою, й Порошенко це прекрасно розуміє», – наголосив Небоженко.

Незручний Саакашвілі: чи можуть видати екс-главу Одеської ОДА в Грузію після його повернення до УкраїниГлава Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» розповів, чи зможе українська влада видати Саакашвілі в Грузію.

Експерт переконаний, що в історії із Саакашвілі поставлена ​​не крапка, а три крапки.

«Ба більше, будь-який конфлікт відтепер перетворюватиметься на боротьбу за очищення України, відстоювання політичних ідеалів», – резюмував Віктор Небоженко.

Як відомо, 2 вересня був затриманий брат екс-губернатора Одеської області Давид Саакашвілі, який незабаром буде депортований із країни.

Нагадаємо, сам екс-президент Грузії повідомив, що повернеться в Україну 10 вересня.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: