Повернення Саакашвілі в Україну: хто може зважитися заарештувати екс-губернатора

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Скоріш за все, Саакашвілі таки буде затриманий після приїзду в Україну. Поява його тут в будь-якому статусі різко б'є по особистому авторитету та політичних ресурсах президента.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко, оцінюючи звернення Міхеіла Саакашвілі до Петра Порошенка про можливість «спокійно повернутися в Україну».

«Ймовірно, є наказ про арешт Саакашвілі після приїзду. Проблема в тому, хто це робитиме. Адже це не прикордонники мають робити. Це, скоріш за все, ляже на працівників СБУ, й тоді Грицак та інші представники можуть стати нев'їзними до Вашингтона, або на сили Авакова, тобто поліцію», – зазначив Небоженко.

«Саме тому зараз почалася активна війна проти Авакова, звучать звинувачення на його адресу щодо зв'язків з опозицією, з Тимошенко. Першою обставиною, яка, ймовірно, лякає АП, є можлива відмова Авакова, незважаючи на особистий конфлікт із Саакашвілі, його заарештовувати», – уточнив політолог.

Експерт підкреслив, що показовим буде не сам арешт, а те, хто саме це робитиме.

Якими обіцянками запам’ятається Саакашвілі на посаді одеського губернатора?Що встиг виконати, а що провалив на посаді голови Одеської ОДА одіозний грузинський реформатор – огляд обіцянок Міхеіла Саакашвілі.

«Якщо СБУ, то це буде складне становище, доведеться виправдовуватися, що Саакашвілі видворили з політичних причин, якщо поліція – значить, у діяльності Саакашвілі є кримінал», – додав він.

Фахівець відзначив, що з точки зору світового досвіду, навіть у найпримітивнішій країні є розподіл між судовою та урядовою владою.

«Так, уряд може ухвалити будь-яке рішення. Але при цьому в усьому світі вже століть п'ять потерпілий повинен мати право оскаржити рішення в своєму суді або в міжнародному, наприклад, ЄСПЛ. Ось тут уряд може виграти або програти», – наголосив політолог.

Експерт припустив, що ЄСПЛ у нашому випадку стане на бік Саакашвілі.

«Не тому, що Саакашвілі такий оригінальний, а тому, що є порушення в рішенні президента», – резюмував Віктор Небоженко.

Як відомо, сам Саакашвілі повідомив, що повернеться в Україну 10 вересня.

Про основні досягнення Міхеіла Саакашвілі та головні його провали в Україні читайте в матеріалі «Якими обіцянками запам'ятається Саакашвілі на посаді одеського губернатора?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: