Стало відомо, скільки тунелів ХАМАС зруйнували ізраїльські військові

Близько 80% тунелів бойовиків угруповання ХАМАС під Сектором Гази все ще залишаються недоторканими попри тривалі намагання Ізраїлю їх зруйнувати.

Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на дані офіційних осіб США та Ізраїлю.

«У американських та ізраїльських фахівців існують складнощі з оцінкою рівня руйнування цих тунелів, частково через те, що вони не можуть з впевненістю сказати, на яку відстань вони простяглися. Фахівці з обох країн вважають, що пошкодженими або виведеними з ладу можуть бути від 20% до 40% тунелів, значна їхня частина на півночі Сектора Гази», – зазначається у матеріалі.

Вважається, що мережа ХАМАС охоплює близько 1300 тунелів довжиною до 300 миль (майже 483 км) – приблизно як половина системи метро Нью-Йорка. Деякі знаходяться на глибині 70 метрів. Більшість з них заввишки і завширшки приблизно по два метри.

З моменту початку наземного наступу ізраїльські сили працюють над знищенням тунелів, відкриваючи все більше підпілля ХАМАСу в Газі. Вони намагаються зробити це різними методами: затопити їх водою із Середземного моря, зруйнувати за допомогою авіаударів та рідкої вибухівки. Також проводяться обшуки із собаками та роботами, знищуються входи, здійснюються рейди висококваліфікованих солдатів.

За словами ізраїльтян, виведення з ладу тунелів позбавить ХАМАС відносно безпечного зберігання зброї і боєприпасів, місця для переховування бойовиків, командно-контрольних центрів для свого керівництва і можливості маневрувати територією.

Припинення можливості використання цих тунелів є основною ціллю дій ізраїльтян для затримання ватажків ХАМАС та порятунку заручників.

Нагадаємо, масштабну операцію зі знищення тунелів палестинського угруповання ХАМАС у районах Сектору Газа армія Ізраїлю розпочала 2 листопада.

Також повідомлялося, що ЦАХАЛ виявив тіла п'яти заручників в одному із тунелів у Секторі Гази.

Як відомо, Ізраїль запропонував ХАМАС паузу в бойових діях у рамках багатоетапної угоди для звільнення всіх заручників, які утримуються в Газі, проте ХАМАС назвав свої умови припинення вогню.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО