Мішель закликав відкрити кордони ЄС для російських ухилянтів: що відомо

Президент Європейської ради Шарль Мішель вважає, що Європейський Союз має продемонструвати відкритість до тих громадян країни-агресора, «хто не хоче стати інструментом кремля». Йдеться про бажання росіян втекти від мобілізації у рф.

Про це керівник Європейської ради повідомив у інтерв’ю Politico на полях Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

Відповідну заяву будо зроблено напередодні зустрічі послів Євросоюзу, яка відбудеться у понеділок, 26 вересня.

«В принципі, я думаю, що … Європейський Союз має приймати тих, хто знаходяться в небезпеці через свої політичні погляди. Якщо в росії людям загрожує небезпека через їхні політичні переконання, тому що вони не виконують рішення кремля щодо війни в Україні, ми повинні це враховувати», - сказав Шарль Мішель.

Згідно з його словами, оголошення путіним рішення про часткову мобілізацію у росії на початку поточного тижня змінило динаміку війни.

Варто зазначити, що у п’ятницю, 23 вересня, Шарль Мішель закликав призупинити членство росії в Раді безпеки ООН та позбавити її права вето.

Нагадаємо, у росії з 21 вересня оголошено часткову мобілізацію. Для відправки на війну в Україну хочуть призвати 300 тисяч резервістів. У той же час, за даними деяких ЗМІ, засекречений пункт указу про мобілізацію путіна дозволяє призвати мільйон росіян.

Майже в усіх містах росії після оголошення мобілізації люди вийшли на акції протесту.

У суботу, 24 вересня, путін підписав закони про ув'язнення до 10 років за відмову росіян воювати.

Водночас, одна країна Євросоюзу вже заявила про готовність приймати російських ухилянтів від мобілізації.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО