Президент Євроради закликав призупинити членство рф в Радбезі ООН

Читать на русском

У п’ятницю, 23 вересня, президент Європейської Ради Шарль Мішель закликав призупинити членство росії в Раді безпеки ООН та позбавити її права вето.

Про це він сказав під час виступу на Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, повідомляє «Європейська правда».

«Коли постійний член Ради Безпеки розпочинає неспровоковану і невиправдану війну, війну, яка засуджується Генеральною Асамблеєю, призупинення членства цього члена в Раді Безпеки, на мій погляд, має бути автоматичним», – зазначив Мішель.

Росія порушила основні засади статуту ООН: про що заявив Байден на Генасамблеї ООНЛідер країни-агресора Володимир Путін виступив з «безрозсудними» ядерними загрозами, росія порушила основні принципи статуту ООН, повідомив президент США.

За його словами, право вето повинно бути винятком, але воно стало правилом. Саме тому, як він наголосив, ООН потрібна термінова реформа.

Відомо, що Радбез ООН є найвпливовішим органом в організації, адже її резолюції повинні виконувати країни-члени. У Раду безпеки входять Китай, США, Франція, Британія і росія. Усі вони мають право на резолюції.

Нагадаємо, у червні Володимир Зеленський заявив, що росія має бути виключена з Генеральної асамблеї та Ради безпеки ООН, оскільки безпосередньо порушує зобов'язання підтримувати мир.

Водночас представник України при ООН Сергій Кислиця зазначив, що єдина причина, через яку росію не виключають зі складу Ради безпеки ООН, це наявність у неї ядерної зброї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: