Литва і Польща відкрили кримінальні справи через інцидент з літаком у Мінську

У Литві, а після неї в Польщі відкрили кримінальні провадження за фактом екстреної посадки літака Ryanair в аеропорту Мінська.

Про відкриття справи у Литві повідомила керівник з питань комунікації Генпрокуратури Еляна Мартінонене, передає Delfi.

«Розпочато досудове розслідування щодо захоплення літака і забороненого міжнародним правом поводження з людьми», - сказала Мартінонене.

Розслідування проводить Бюро кримінальної поліції Литви.

Слідом за Литвою генпрокуратура Польщі також відкрила справу щодо інциденту з літаком Ryanair в столиці Білорусі. Про це 24 травня повідомив прессекретар Державної прокуратури Польщі Лукаш Лапчіньський, передає TVN24.

Зокрема, польський генеральний прокурор уточнив, що розгляд буде вестися в напрямку «використання обману і загрози для захоплення контролю над повітряним судном і позбавлення волі його пасажирів».

Справу відкрито за ст. 166 (Захоплення водного або повітряного судна) і ст. 189 (Незаконне позбавлення волі) Кримінального кодексу Польщі.

Нагадаємо, 23 травня в аеропорту Мінська влада Білорусі терміново посадила пасажирський літак Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса, повідомивши про замінування. Після посадки лайнера був затриманий Роман Протасевич - засновник Telegram-каналу NEXTA, визнаного в Білорусі екстремістським.

За даними NEXTA, літак прилетів до Вільнюса пізно ввечері, але без двох білорусів і чотирьох росіян. Серед відсутніх пасажирів - Протасевич і його дівчина.

Після інциденту стало відомо, що Польща запропонує країнам ЄС заборонити польоти над Білоруссю. Про відмову літати над Білоруссю вже заявила латвійська авіакомпанія AirBaltic.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО