Макрон назвав дві умови для можливого відправлення сухопутних військ в Україну

Читать на русском
Макрон готовий розглядати можливе відправлення військ до України у разі прориву лінії фронту росіянами чи надходження запиту від Києва.
The Economist

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що про відправлення сухопутних військ в Україну можна було б замислитись у разі прориву росіянами лінії фронту чи надходження запиту від Києва.

Він сказав про це в інтерв'ю The Economist.

Відправка західних військ в Україну: реакція союзників на заяву МакронаЯк союзники відреагували на заяву Еммануеля Макрона про можливість відправлення військ до України.

В інтерв'ю французький лідер підтвердив, що відправка наземних військ до України не виключена. На його думку, західні союзники «занадто вагалися, визначаючи межі наших дій тому, хто їх більше не має, і хто є агресором».

Він зазначив, що його стратегічна мета – не дати росії перемогти в Україні, інакше Європа не буде в безпеці, особливо сусідні країни – Молдова, Румунія, Польща, Литва та інші.

«Отже, якщо росія вирішила піти далі, нам усім у будь-якому випадку доведеться поставити собі це питання (про відправку військ – ред.)… Франція – країна, яка проводила військові операції, у тому числі й останнім часом. Ми розмістили в Сахелі кілька тисяч військовослужбовців для боротьби з тероризмом, який міг загрожувати нам. Ми зробили це на прохання суверенних держав. Якби росіяни прорвалися лінією фронту, якби надійшов запит від України (чого сьогодні немає), нам по праву довелося б поставити собі це питання. Тому я думаю, що виключати це апріорі – отже, не вчити уроки останніх двох років. На саміті НАТО влітку 2022 року ми всі виключили постачання танків, далекобійних ракет, літаків. Зараз ми всі перебуваємо в цьому процесі, тому було б неправильно виключати інше. Але насамперед було б неправильно виключати це з погляду довіри та стримування стосовно росіян», – сказав Макрон.

Нагадаємо, вперше про можливе відправлення сухопутних військ в Україну Макрон заговорив 25 лютого після переговорів із союзниками. Пізніше він підтвердив, що його слова були «зваженими та продуманими».

За словами глави МЗС Дмитра Кулеби, Макрон мав на увазі відправку військ для підготовки українських бійців, а не участі у бойових діях. Президент Володимир Зеленський також наголосив, що не готовий закликати іноземних бійців воювати в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: