У Румунії пропонують дозволити військовим проводити операції із захисту громадян в інших країнах

Читать на русском
Міністерство оборони Румунії пропонує дозволити своїй армії проводити операції на території інших держав.
Фото: Alamy Stock Photo

Міністерство оборони Румунії пропонує дозволити своїй армії проводити операції на території інших держав, якщо румунським громадянам, які там знаходяться, загрожує небезпека.

Про це повідомляє портал Adevarul із посиланням на текст законопроєкту.

Відправка західних військ в Україну: реакція союзників на заяву МакронаЯк союзники відреагували на заяву Еммануеля Макрона про можливість відправлення військ до України.

Документ, зокрема, дозволить здійснювати тимчасове військове втручання за межами території Румунії.

Такі дії можуть містити інші види втручання «для протидії гібридним загрозам». Операції можуть бути ініційовані за рекомендацією президента Румунії щодо схвалення Вищої ради національної оборони (CSAT).

Законопроєкт також передбачає створення нової структури під назвою «Національний військовий командний центр» (CNMC), яка відповідатиме за координацію та управління всіма силами оборони, включаючи війська НАТО, які розміщені у Румунії.

Нагадаємо, наприкінці лютого президент Франції Еммануель Макрон заявив, що у майбутньому не можна виключати відправку в Україну західних військових. Пізніше французький лідер заявив, що відправка військ в Україну можлива у разі прориву росіян до Києва чи Одеси.

Багато союзників НАТО розкритикували ідею Макрона. Водночас представники Литви та Фінляндії допустили розміщення західних військ в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: