Китай застосував водомети проти кораблів Філіппін

Читать на русском
Берегова охорона Китаю обстріляла з водометів філіппінські кораблі в спірних водах Південно-Китайського моря. Філіппіни заявили про поранених і назвали такі дії безвідповідальними та провокаційними.
Фото: Reuters

У суботу, 23 березня, берегова охорона Китаю застосувала водомети проти філіппінських кораблів у спірних водах Південнокитайського моря. Філіппіни заявили про «значну шкоду» та поранення персоналу цивільного судна.

Про це пишуть Bloomberg та Reuters.

Зазначається, що інцидент стався в акваторії мілини Другого Томаса та островів Спратлі.

«Кораблі берегової охорони Китаю навмисно атакували човен Маніли, який транспортував запаси філіппінським військовим, дислокованим на аванпості на Другій мілині Томаса», – заявила Маніла.

Також філіппінські військові публікують відео, де показано, як цивільне судно постачання обливають водометами. За їх словами, такі дії призвели до «значних пошкоджень та поранень персоналу на судні».

Крім того, під час останньої місії філіппінські військові також повідомили про блокування і «небезпечні» маневри китайської берегової охорони проти судна постачання, що передували інциденту з водометами.

«Систематичність і послідовність, з якою КНР продовжує здійснювати ці незаконні й безвідповідальні дії, спростовує її порожні претензії на мир, діалог і дотримання міжнародного права», – заявила Маніла.

За словами представника берегової охорони Китаю Гань Юя, філіппінське судно постачання намагалося перевезти будівельні матеріали і спробувало «силою вторгнутися в прилеглі води спірної мілини.

Також він стверджує, що берегова охорона Китаю діяла «зважено та професійно».

«Берегова охорона Китаю готова в будь-який час захищати територіальний суверенітет і морські права та інтереси країни», – заявив Гань Юй.

За інформацією Reuters, Китай вважає практично все Південнокитайське море своєю територією. Водночас, у КНР відкинули висновки арбітражного трибуналу, створеного за підтримки ООН, який визнав недійсними масштабні історичні претензії Китаю відповідно до Конвенції ООН із морського права.

Філіппіни зі свого боку так само відмовляються поступатися Китаю.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Китай готується до вторгнення на Тайвань до 2027 року.

У грудні Китай уже застосовував водомети проти кораблів Філіппін. На це відреагували у США.

Також у листопаді Філіппіни звинуватили Китай у вторгненні у свої води.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: