Китай застосував водомети проти суден Філіппін, у США відреагували

Читать на русском
Берегова охорона КНР застосувала водомет проти судів Бюро рибальства та водних ресурсів Філіппін, які прямували до рифу Скарборо у Південно-Китайському морі.
Фото: ЕРА

Філіппіни звинуватили Китай у використанні водометів для перешкоджання трьом своїм суднам в ході останньої територіальної суперечки між двома країнами в Південнокитайському морі. США засудили «агресію» КНР.

Про це повідомляє Associated Press.

Зазначається, що берегова охорона КНР астосувала водомети проти кораблів берегової охорони Філіппін у районі мілини Аюнгін у Південно-Китайському морі. Інцидент стався біля мілини Скарборо, яка є гарячою точкою у відносинах між двома країнами.

У матеріалі сказано, що інцидент стався під час доставки філіппінцями продовольства та ротації особового складу на кораблі Sierra Madre. Наголошується, що двигун одного з філіппінських кораблів було серйозно пошкоджено.

Філіппінські чиновники повідомили, що китайська берегова охорона та супроводжуючі кораблі вдалися до небезпечних та агресивних дій. Вони використовували водомети щонайменше вісім разів, щоразу коли урядові кораблі Філіппін наближалися до мілини Скарборо.

Національна оперативна група з питань Західно-Філіппінського моря заявила, що «кораблі китайської берегової охорони використовували водомети, щоб перешкоджати» урядовим суднам доставляти паливо і продовольство рибальським суднам.

У відомстві заявили, що «рішуче засуджують незаконні та агресивні дії».

Пекін заявив, що застосував те, що він назвав «заходами контролю» щодо суден, які вторглись у його води.

Сполучені Штати попереджали Китай, що Вашингтон захищатиме Філіппіни, якщо їхні війська, літаки чи кораблі зазнають збройного нападу, зокрема в Південно-Китайському морі.

Так, 9 грудня посол США на Філіппінах Мері Кей Карлсон засудила «агресивні та незаконні дії» Китаю.

«Ця поведінка порушує міжнародне право та ставить під загрозу життя. Ми разом з нашими філіппінськими друзями, партнерами, союзниками підтримуємо вільний і відкритий Індо-Тихоокеанський регіон», – заявила вона.

У спірних акваторіях ПКМ періодично виникають інциденти між Філіппінами та Китаєм. Так, у листопаді Міністерство закордонних справ Філіппін звинуватило Китай у вторгненні у свої води після інциденту за участю військових кораблів.

У червні 2023 року кораблі Китаю та США ледь не зіткнулися у Тайванській протоці.

Також повідомлялося, що 3 грудня на Філіппінах стався теракт, за який бойовики ІДІЛ взяли на себе відповідальність.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: