Філіппіни звинуватили Китай у вторгненні в свої води

Читать на русском
Філіппіни звинуватили Китай у вторгненні до своїх територіальних вод після інциденту за участю військових суден двох країн поблизу однієї з мілин, стосовно якої триває суперечка.
Фото: ghall.com.ua

Міністерство закордонних справ Філіппін звинуватило Китай у вторгненні в їхні води після інциденту за участю військових кораблів двох країн.

Про це пише Reuters.

Як зазначили у МЗС країни, заява китайських військових про те, що філіппінський військовий корабель незаконно увійшов у води поблизу мілини Скарборо не має правових підстав і «спрямована лише на підвищення напруги».

«Це Китай вторгається у філіппінські води», – заявили у відомстві.

Видання пояснює, що Філіппіни та Китай претендують на мілину Скарборо, розташовану за 200 км від Філіппін. Однак вона перебуває під де-факто контролем Китаю, який захопив її у Філіппін в 2012-му році.

У МЗС наголошують, що мілина, яку вона називає Bajo de Masinloc, перебуває в межах виключної економічної зони Філіппін, і країна має суверенні права та юрисдикцію над нею.

«Філіппіни постійно вимагали, щоб китайські судна негайно залишили цей район», – заявили у МЗС.

Додамо, що приналежність мілини ще в 2016-му році визначив міжнародний трибунал, який не підтримав запит Китаю на контроль її 90%. Усупереч цьому Пекін досі відмовляється визнавати це рішення.

Варто зазначити й те, що останнім часом відносини Філіппін та Китаю стали напруженішими через політику президента Фердинанда Маркоса-молодшого, який обрав курс на зближення з США.

Нагадаємо, у червні 2022 року міністр оборони Китаю Вей Фенхе заявив, що Китай без вагань розпочне війну проти Тайваню, якщо останній оголосить про свою незалежність.

У червні 2023 року кораблі Китаю та США ледь не зіткнулися у Тайванській протоці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: