Гірше, ніж війна в Україні та COVID: експерти спрогнозували економічні наслідки конфлікту на Тайвані

Читать на русском

Військовий конфлікт навколо Тайваню за участю Китаю та США може коштувати світовій економіці 10 відсотків ВВП – більше, ніж пандемія та війна в Україні.
gpsnews.ucsd.edu

Можливий напад Китаю на Тайвань та участь у цьому конфлікті США матиме набагато серйозніші наслідки для світової економіки, ніж війна в Україні, глобальна фінансова криза та пандемія COVID. Ця війна коштуватиме світу приблизно 10 трлн доларів або 10% світового ВВП.

Таких висновків дійшли аналітики Bloomberg Economics.

Експерти змоделювали два сценарії: вторгнення Китаю на Тайвань, яке призведе до втягування США в конфлікт, а також торгова блокада острова. Найбільшого удару для великих економік та світу загалом завдасть відсутність чіпів та інших напівпровідників, найбільшим виробником яких є Тайвань, значні втрати зазнають різні галузі — від виробництва ноутбуків, планшетів та смартфонів до автомобілебудування.

Названо також можливі економічні наслідки війни:

  • знищення економіки Тайваню, падіння ВВП на 40%;
  • падіння ВВП Китаю на 16,7% через розрив з основними торговими партнерами та відсутність доступу до передових напівпровідників;
  • зниження ВВП США на 6,7%;
  • падіння світового ВВП на 10,2%, при цьому найбільше постраждають Південна Корея, Японія та інші країни Східної Азії.

Ключове припущення у цьому сценарії полягає в тому, що США вдасться заручитися підтримкою союзників для запровадження узгоджених та жорстких економічних санкцій проти Китаю.

Можлива річна торгова блокада Тайваню з боку Китаю може мати такі наслідки:

  • ВВП Тайваню за рік знизиться на 12,2%
  • для Китаю, США та світу загалом ВВП у перший рік знизиться на 8,9%, 3,3% та 5% відповідно.

Експерти зазначають, що при цьому сценарії світ все одно втратить доступ до напівпровідників від Тайваню, але наслідки для світової торгівлі, судноплавства та фінансового ринку будуть менш серйозними.

Нагадаємо, 13 січня на Тайвані відбудуться президентські вибори. На пост президента претендують кандидат від правлячої Демократичної прогресивної партії Лай Цінде, а також кандидати від опозиційних партій – Гоміньдану та Тайванської народної партії – Хоу Юї та Ке Веньчже. Як зазначає Bloomberg, Цінде не планує порушувати відносини з Китаєм, а Юї та Веньчже обіцяли їх покращення, але без втрати незалежності острова.

Перед виборами влада Тайваню повідомила про відновлення військової активності Китаю навколо острова.

В 2022 році Сі Цзіньпін заявив, що Китай ніколи не відмовиться від права застосувати силу проти Тайваню, хоч і підтримує «мирне возз'єднання». У США пообіцяли захищати Тайвань у разі вторгнення.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: