Хто і як довго обіймав посаду посла України у Британії

Читать на русском

Президент Володимир Зеленський оголосив, що погодив кандидатуру колишнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії – запит на агреман було направлено до Сполученого Королівства. І Зеленський, і глава МЗС Дмитро Кулеба заявили, що Залужний сам обрав для себе дипломатичний напрямок роботи. Досвіду він не має, але у 2020 році Залужний отримав диплом магістра за спеціальністю «Міжнародні відносини». Посада посла у Британії вакантна з липня 2023 року. «Слово і діло» пропонує згадати, хто і як довго її обіймав.

Перший посол незалежної України у Великій Британії Сергій Комісаренко пропрацював на цій посаді довше за всіх своїх наступників – з травня 1992 року до кінця 1997 року (або 2 052 дні). На посаду посла він перейшов із уряду, де був віцепрем'єром із гуманітарних питань.

Комісаренка змінив Володимир Василенко, який був представником України у Нідерландах, Люксембурзі, Євросоюзі та Раді співробітництва НАТО. На відміну від Комісаренка, який мав медичну освіту, Василенко закінчив аспірантуру за спеціальністю «Міжнародне право».

У результаті він пропрацював послом 1,5 тисячі днів – з кінця 1997 року до квітня 2002 року. Після нього кілька місяців був тимчасово повірений у справах.

Наступним послом – з вересня 2002 року та до кінця серпня 2005-го – був Ігор Мітюков. До цього призначення він був міністром фінансів.

Після Мітюкова три місяці посада була вакантною, перш ніж її обійняв Ігор Харченко. Він мав багатий дипломатичний досвід: у різний час він був послом України в Румунії та Польщі, представником на Балканах. У Британії він пропрацював 1 664 дні (після ще сім років був послом в Японії).

Через місяць після звільнення Мітюкова послом було призначено дипломата Володимира Хандогія. Останньою його посадою перед Британією був перший заступник міністра закордонних справ, а раніше він був послом у Канаді, Нідерландах та Бельгії.

Хандогій працював у Британії з кінця липня 2010 року до травня 2014-го або 1 387 днів. Після нього більше року у Великій Британії був лише тимчасово повірений у справах.

У серпні 2015 року послом у Британії було призначено Наталію Галібаренко, яка до цього теж була заступником глави МЗС. Галібаренко обіймала посаду до липня 2020-го або 1 791 день (а зараз вона є головою Місії України при НАТО).

Замість Галібаренко Володимир Зеленський призначив послом у Британії дипломата Вадима Пристайка. У різні часи Пристайко був послом України в Канаді, представником при ІКАО, головою місії України в НАТО, міністром закордонних справ, а потім віцепрем'єром з питань євроатлантичної інтеграції.

Пристайко обіймав посаду посла до 21 липня 2023 року (1 097 днів) і був звільнений досить раптово.

Тоді влітку вже ексміністр оборони Британії Бен Воллес закликав Україну «висловлювати більше подяки» союзникам за допомогу. Володимир Зеленський у відповідь сказав, що Україна «може вранці прокидатися і дякувати міністру особисто».

Пристайко назвав коментар президента «нездоровим сарказмом». За тиждень після цього Зеленський підписав указ про його звільнення.

З того часу (вже 236 днів) Україна має у Великій Британії лише тимчасово повіреного у справах.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатись, у яких країнах немає посла України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: