Кулеба розповів, чому досі не призначено посла України в Угорщині

Читать на русском
Призначення Федора Шандора послом України в Угорщині затягнулося через його звільнення з ЗСУ та спецперевірку для кандидатів.
Фото: PAP/EPA

Затримка із призначенням Федора Шандора послом України в Угорщині виникла з двох причин. Але перевірка його кандидатури для призначення вже перебуває на фінальній стадії.

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів в інтерв'ю «Укрінформу».

Обламають зуби: Кулеба відреагував на заяву лідера угорських ультраправих щодо ЗакарпаттяКулеба прокоментував слова угорського ультраправого політика про те, що його партія претендуватиме на Закарпаття у разі втрати Україною державності.

«Затримка цього питання виникла із двох причин. Перша – юридичні нюанси, оскільки він служив у ЗСУ. Друга – у нас відновлена процедура спецперевірок для кандидатів на послів, він наразі на фінальній стадії цієї перевірки», – повідомив Кулеба.

Міністр також прокоментував зустріч із главою МЗС Угорщини Петером Сійярто: за його словами, Україна отримала від переговорів максимум, який могла.

«Перше: ми відверто проговорили про побоювання щодо намірів один одного. Пояснили один одному все. В угорців є недовіра до нас, у нас є недовіра до них – в силу різних обставин, це зрозуміло. І те, що ми сьогодні на трьох все це проговорили (з Андрієм Єрмаком – ред.)), я вважаю, що це дуже важливо. Ми сиділи тет-а-тет близько двох годин, обговорювали, переважно, три теми», – розповів він.

Окрім прав угорської нацменшини на Закарпатті, обговорювалася війна, а також зустріч Віктора Орбана та Володимира Зеленського.

«Друга – війна, ми багато говорили про логіку дій Путіна, чому немає сенсу зараз із ними сідати за стіл переговорів, Сійярто, зі свого боку, пояснював, чому угорці зустрічаються з росіянами і як вони бачать шлях до миру», – зазначив Кулеба.

Нагадаємо, Угорщина ще влітку минулого року погодила кандидатуру Шандора на посаду посла. Щоправда, на це у Будапешта пішло три місяці.

Вчора Україна та Угорщина домовилися створити спеціальну комісію, щоб підготувати рішення для врегулювання спору щодо прав нацменшин.

Сійярто підтвердив, що уряд і надалі надаватиме допомогу Україні у гуманітарних питаннях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: