Верховний суд США дозволив Трампу балотуватися на президентських виборах

Читать на русском
Верховний суд США постановив, що колишній президент Дональд Трамп зможе висувати свою кандидатуру на виборах-2024 у всіх без винятку штатах.
Фото: Getty Images

Верховний суд США постановив, що колишній президент Дональд Трамп зможе висувати свою кандидатуру на виборах-2024 у всіх без винятку штатах.

Про це повідомляє NBC News.

Вибори президента США: у яких штатах оскаржують участь ТрампаУчасть Дональда Трампа у президентських виборах у США оскаржується у більш ніж 30 штатах. На інфографіці – результати.

Усі 9 суддів погодилися з тим, що Верховний суд Колорадо не мав права забороняти Трампу з'являтися в бюлетенях під час внутрішньопартійних голосувань.

Більше того, суд ухвалив, що штати взагалі не мають права забороняти вносити прізвища кандидатів у виборчі бюлетені, ґрунтуючись на пункті 3 14-ї поправки до Конституції США. Таким правом наділений лише Конгрес США.

«Оскільки Конституція покладає відповідальність за дотримання розділу 3 щодо всіх федеральних посадових осіб та кандидатів на Конгрес, а не на штати, ми скасовуємо це рішення», - зазначено в постанові.

Судді також попередили, що рішення окремих чиновників щодо того, хто може з'явитися в бюлетенях для голосування, можуть перетворити процес виборів на хаос.

Нагадаємо, 14-та поправка Конституції забороняє обиратися на посади тим, хто був причетний до «повстання чи заколоту». Верховний суд Колорадо вважав, що Трамп підпадає під цей пункт через нібито підбурювання своїх прихильників до нападу на Капітолій у січні 2021 року.

Згідно з соцопитуванням, Трамп обійшов чинного президента США Джо Байдена в гіпотетичних виборах.

Також повідомлялося, що нещодавно Трамп переміг на праймеріз у Південній Кароліні. Разом з тим, напередодні претендентка в кандидати від Республіканської партії на пост президента США Ніккі Хейлі перемогла Дональда Трампа на праймеріз в окрузі Колумбія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: